NIOSH FORUM

It is currently Wed Oct 22, 2014 6:14 pm

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 332 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 34  Next
Author Message
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Tue Nov 27, 2007 1:37 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 12:18 am
Posts: 40
Jass....aku paling suka kalau u dah start Pantun.....terbayang plak aku Karam Singh Walia.....he, he, he ...jangan mareee aaaa..... no hal brother....cuma risau kalau teroffended rakan2 dalam seperjuangan...tu jer....berehhhhh, the line is clear....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Wed Nov 28, 2007 1:35 am 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
Hi Sir,

jass josiwan wrote:
There are certain things regarding human error that I wish you to share with us. I remember once you wrote about it. I lost the thing!

It shouldn’t be any problem, Sir. Many thanks, I thought I wrote rubbish, quite surprise you still remember some of them, at least. Anyway, I’ll try my best to maximize the “level of similarity” with what I’ve wrote in the previous forum, hoping that we can sustain the initial flow of the previous discussion, assuming that I correctly understood most of what have been written previously. The thread was almost “there” actually, but the forum’s “pause” button was pushed in order to play the “reactive” movie. Perhaps nowadays, the play’s button will be automatically triggering the “reactive” movie, as part of the player’s standard.

Anyway, there are 4 major forms of human error which are:

1. Slips : buat apa yg kite tak plan nak buat
2. Lapses : tak buat apa yg kite plan nak buat
3. Mistakes : buat apa yg kite plan nak buat, tapi tak berapa plan
4. Violations: buat apa yg kite tahu tak bole buat, memang sengaja plan

Behavior:
Slips, Lapses and Mistakes are unintended behavior. Violation in the other hand is intended behavior.

Action:
Slips are unintended action. Lapses are unintended inaction. Mistakes and Violations pulak kire intended action.

Violations distinguished from the more ordinary forms of error, pasal the intent is not to follow the rules, both the specific behaviors and the actions are intended. Tak macam mistakes where the action may be intended, but the behaviors are unintended in the light of possible outcomes.

Pening. Saya ade lukis sikit diagram, esok masuk office the first thing I will do prior to pergi sarapan is scan this diagram. Sorry if the sketch is really “sketchy”.

I don’t want to talk about Slips, Lapses and Mistakes at the moment. Let’s concentrate on the Violations.

There are five main violations that cause problem to control behavior.

1. Unintentional violations: Erroneous or unintentional violations kebiasaanye berlaku atas sebab 2 alasan. First, they arise from procedures which are written in an attempt to control behaviour yg sama sekali impossible to control. “Dilarang kentut disini”. Second, unintentional violations may occur when do not know or understand the rules. Seorang warga Vietnam yg sedang merokok di bawah papan tanda larangan merokok yg ditulis dalam bahasa Bangladesh. These violations, but for the existence of a rule, would be considered errors.

2. Routine violations: Common practice. People no longer appreciate the dangers. “Reza, jangan hisap rokok”. They often occur with such regularity that they become automatic and unconscious behaviours. Pening kepala buat report jek isap rokok. Such deviations from formal practice are often perceived to involve little risk and are accepted by the particular group as the normal way. In this case, violating the rule has become the group norm. Selalunye terjadi bila effort of rule following is felt to be greater that the apparent benefit.

3. Situational violations. Selalunye terjadi as a result of factors which make it difficult not to commit a violation. Macam biasa, time pressure, insufficient staff, etc. Biasanye terjadi bila ada “gap” antara apa yg rules require dan apa yg available atau boleh pakai. Progress sudah negative 2 hari kalau ikut schedule dalam primavera tu, takkan nak tunggu contractor tu sampai die belikan semua indon2 die safety shoe? Indon ade 200 orang, paling awal makan sehari tu.

4. Optimising violations. I can do it better la dude. This category of violations frequently occur in an attempt to make a job more exciting or interesting. Takpun, more conveniently atau cepat sikit kalau tak ikut rules. These violations are related to the non-functional aspects of work macam desire to impress ataupun maybe nak hilangkan boring. These violations kadang2 disebabkan oleh beberapa mangkuk yg nak testing safety boundaries of the system. Jangan terperanjat kalau incentive macam bonus for meeting targets (geng pipelay terutamanye) bole encourage violation jenis nih.

5. Exceptional violations. Bende nih jarang berlaku. Tend to happen only in very unusual circumstances macam emergency, tak pun bila something goes wrong macam equipment failure. Exceptional violations disebabkan oleh sama ada conscious decision making atau pun instinctive punye reactions. Contohye seorang pekerje masuk dalam vessel pasal nak tolong member die yg unconcious been overcome by fumes, walaupun mana2 rules cakap such rescue attempts tu tak bole.

jass josiwan wrote:
Terfikir kadang-kadang macam ada mixed up antara 'technical safety' dan 'managing safety' sebab tu yang terkena macam kat Lan tu kot.
The act of Managing safety without basic of technical safety susah juga untuk dilakukan.

Sudah pagi. Kepala pening. Esok keje. Idea “managing safety” dah hilang pasal dimakan oleh idea “technical safety” masa buat beberapa analysis report tadi yg kena submit esok. Wifey pun panggil masuk tidur, lagi la pening kalau dok depan laptop nih lama2. Hehe!! :lol:

Anyway, banyak lagi yg bermain kat kapala nih. Tapi...nanti2 lah. Pasal sheep dgn wolves, pasal wolves in sheep clothing, pasal sheep in wolves clothing. Ermm...intrinsic motivation dgn extrinsic motivation. Kite ada bincang sama2 pasal bende2 nih, bersama2 dgn Dr.Cendekia. (Apa khabar Doc?) Later...perhaps will be triggered.

jass josiwan wrote:
And if possible, i hope you revive again your thread on documentation and tender tu.. That one also, tak sempat nak save dulu.

Kebetulan saya ada email “archive folder” thread tu kat ex-boss company lama masa die nak buat procedure dulu. Tapi saya tak simpan la pulak. Esok saya email die, minta file tu. Kalau ade rezeki kite, saya bukak thread utk tu. InsyaAllah ade tu.

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Wed Nov 28, 2007 10:39 am 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
rezahuzainie wrote:
Pening. Saya ade lukis sikit diagram, esok masuk office the first thing I will do prior to pergi sarapan is scan this diagram. Sorry if the sketch is really “sketchy”.

Seperti yang dijanjikan, attached herewith is the said figure.

Image
Kite minum dulu!! 8-)

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Wed Nov 28, 2007 7:40 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
Sir,

I have opened a new thread for contract HSE management thingy. Click sini:
viewtopic.php?f=10&t=48

Saya rasa macam tak elok nak include dalam thread nih, takut2 kalau nanti menyimpang dari tujuan asal. So, harap membantu. :)

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Thu Nov 29, 2007 12:05 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 7:24 pm
Posts: 76
Location: NRG
rezahuzainie wrote:
Sir,

I have opened a new thread for contract HSE management thingy. Click sini:
viewtopic.php?f=10&t=48

Saya rasa macam tak elok nak include dalam thread nih, takut2 kalau nanti menyimpang dari tujuan asal. So, harap membantu. :)


Courtesy Reply

Thanks a lot Sir. Appreciate that.
That was a different battle but in the same war.
Very busy at the moment. Get u again later.
Tq


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Thu Nov 29, 2007 4:03 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 3:42 pm
Posts: 6
Major problem dlm construction industries sehingga meminggirkan kepentingan OSH:-
1. Kurangnya kommitmen daripada top management
2. Tiada budget khusus utk OSH bagi sesuatu project. Kalau tak ada budget khusus bagaimana nak implement OSH.
3. Client (pemaju/gov/swasta) tidak mementingkan keperluan OSH dlm menjalankan sesuatu project. Mereka hanya mementingkan kualiti je!
4. Tahap kesedaran OSH pada semua peringkat pengurusan kontraktor terlalu rendah.
5. Syllabus yg diajar semasa Kursus induksi keselamatan wajib utk semua pekerja construction (CIDB Green Card /NIOSH) terlalu basis. Perlu ada syllabus berbeza utk pekerja & penyelia/pengurus. Perlu diadakan ujian bagi memastikan tahap kefahaman pekerja.
6. OSH adalah kerja 100% SHO. Tiada kerjasama daripada project team sebaba mereka lebih mementingkan kerja mereka bagi memastikan project siap mengikut tempoh ynag ditetapkan.
7. Tindakan yang lebih tegas perlu dikenakan kpd kontraktor yg gagal melaksanakan pengurusan OSH yang berkesan ditempat kerja. Contoh - terus issue kompoun pada kontraktor yg degil dan disiarkan didlm media arus perdana.

MUNGKIN MEMBER2 YG LAIN ADA YANG NAK TAMBAH...............


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Thu Nov 29, 2007 4:22 pm 
Offline

Joined: Sat Nov 03, 2007 7:44 pm
Posts: 205
Location: North Region - Malaysia
bro...kadang2 konsep "BELASAH & SESAH" DI GUNA PAKAI...kalo berani tanggung risiko... :roll:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Thu Nov 29, 2007 5:51 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
zdinsho wrote:
1. Kurangnya kommitmen daripada top management

Betul, saya setuju dengan Tuan Haji. Pihak Berkuasa sebenarnye sudah start kena fikir sekarang ialah macammana nak menerapkan komitmen ini kepada Top Management, seiring dengan asyik berfikir macammana nak terapkan nilai HSE kedalam otak pekerja. Kenapa? Mentality para pekerja terutamanye Skill Workers, yg lebih menurut perintah "Pay Master" daripada perintah kerajaan. So, pihak yg berada di atas daripada "Pay Master" dalam hierarchy iaitu Pihak Berkuasa kena la main peranan supaya "domino effect" ini berlaku (jentik Pay Master, Pekerja sekali goyang). Banyakkan forum, perjumpaan, campaign, meeting dangan Top Management khusus utk HSE, specific, I repeat, bukan bende lain. Kalau boleh, free la. Ini, ada forum, tapi kena bayar. Macam sambil nyelam minum air. Mana boleh macam tu. Buat tak ikhlas. Pasal tu objective tak dicapai. Jangan cerita pasal kos. Berapa banyak kerajaan keluar budget utk bende2 bawah Human Resource Ministry, takkan bende ciput macam nih pun nak berkire? Memang susah pada awalnye, tapi sikit2 lama2 jadi gunung.

zdinsho wrote:
2. Tiada budget khusus utk OSH bagi sesuatu project. Kalau tak ada budget khusus bagaimana nak implement OSH.

Hehe...macam yang kite bincangkan dalam mailing list pasal “Bill of Quantity” (BQ). Dulu, Sami Vellu suruh semua construction punye contractor masukkan HSE punye specification masukkan dalam contract ducument, dan specify dalam BQ. Idea tu memang cantik, supaya cost utk site safety takkan “under price” ataupun paling menyedihkan “not prised lansung”, sebab rata2 contractor nih main sumbat HSE punye prising nih under “lump-sum” punye amount. Tapi, walaupun idea cantik, dan mungkin contractor telah diperintahkan utk buat bende nih, ada mana2 Pihak Berkuasa yg memastikan “idea cantik” ini di implement? We talk about the maintenance of the good system. Dari sudut system yg complex, ‘mencipta’ agak senang dari ‘memaintain’. Maintenance perlu ada inspection/verification utk ‘kepastian’. Siapa yg ‘memastikan’ perintah ini dilakukan. Dari sudut yang bertentangan pula, mungkin ada contractor yg mengikut perintah ini, tapi hanye di atas kertas. Ada ke pihak yg tertentu akan memastikan apa yg telah di budget di atas kertas itu betul2 di curahkan ke atas site? Kepastian diperlukan disini.

zdinsho wrote:
3. Client (pemaju/gov/swasta) tidak mementingkan keperluan OSH dlm menjalankan sesuatu project. Mereka hanya mementingkan kualiti je!

Bende ni kena seiring. 2 bende yg mempunyai objective yg sama, tapi dari dimensi yg berlainan. OSH penting dari dimensi “occupational” utk 2 fasa iaitu, ketika phase construction itu sendiri dan juga ketika facilities itu beroperasi. Kesihatan dan keselamatan ketika melakukan aktiviti pekerjaan utk 2 fasa tersebut. Kualiti pula penting dari dimensi “reliability engineering” utk fasa ketika facilities itu siap dibina dan beroperasi. Ini bagi menjamin structure tu punye tahap ”keselamatan”, ”kesihatan” dan ”keperihatinan terhadap alam sekitar” mengikut standard kejuruteraan punye spesifikasi. Ingat kes bangunan ranap runtuh? Pasal apa? Well, kedua2nye penting, sepertimana yg saya kata tadi, mempunyai tujuan yg sama, walaupun dari dimensi yg berlainan. Tapi kenapa mereka meng-“anak tiri”-kan OSH dan meng-“anak emas”-kan kualiti, walaupun ianye ber-“bin” kan “ayah” yang sama? Jawapannye tidak lain dan tidak bukan ialah duit. Dalam bahasa perniagaan dipanggil “Claims”. Untuk milestone A, kena complete item A, follow quality A. Dan contractor akan dapat duit sejumlah A. Tapi ade die specify kat situ yg kena complete HSE item A? Atau tiada NCR utk HSE item sepanjang phase A tu? Takde. Pasal tu dierang consider tak penting. Tak buat pun, duit masuk maa.

zdinsho wrote:
4. Tahap kesedaran OSH pada semua peringkat pengurusan kontraktor terlalu rendah.

Refer Soalan 1.

zdinsho wrote:
5. Syllabus yg diajar semasa Kursus induksi keselamatan wajib utk semua pekerja construction (CIDB Green Card /NIOSH) terlalu basis. Perlu ada syllabus berbeza utk pekerja & penyelia/pengurus. Perlu diadakan ujian bagi memastikan tahap kefahaman pekerja.

Saya setuju. Cuma mungkin perkataan “terlalu basis” tu perlu ditukar kepada “terlalu general”. Syllabus untuk murid sekolah rendah ada bezanya dengan murid sekolah menengah. Dan semestinye berbeza dgn syllabus budak universiti. 3 golongan yang mempunyai tahap pemikiran yang berbeza, tahap pemahaman dan penelitian yg berbeza, dan seterusnye menghasilkan pandangan yang berbeza. Golongan pekerja, penyelia, dan pengurus. Bila sudah dibezakan, barulah boleh implement ujian atau peperiksaan. Takkan nak suruh budak sekolah rendah jawab soalan deviation kot? Nanti die ingat symbol kat equation tu sebagai cacing kerawit. Susah la macam tu.
Kena bezakan bebende nih dulu, baru lah kite boleh bezakan antara N-Petronas Safety Passport, N-OSFAM Safety Passport, N-Shell Safety Passport, N-TNB Safety Passport, N-TM Safety Passport. Ini sudah terbalik. Beza sangat ke syllabus Safety Passport tu ? Selain module "pengenalan hazard" dan "langkah mengawalnye" utk setiap jenis passport tu, apa lagi bezanye ? Apesal tak gandingkan buat satu Safety Passport jek, under elemen Oil and Gas, Power Generation, Civil, etc? Padat dan Tepat.

zdinsho wrote:
6. OSH adalah kerja 100% SHO. Tiada kerjasama daripada project team sebaba mereka lebih mementingkan kerja mereka bagi memastikan project siap mengikut tempoh ynag ditetapkan.

Betul. Kesihan SHO. Dierang ingin memastikan project siap mengikut tempoh ynag ditetapkan, atau dalam erti kata lain, progress biar +ve. Pasal apa? Yang pertama pasal Progress Claims, dan yang kedua pasal tanak kena LD (Late Delivery) charges kalau project delay. Bila kite tengok balik, takkan Client nak bayar buta jek Progress Claim tu, mesti die tengok sekali quality kerje utk progress tu pada ada dalam progress deliverables. Buat masa nih, mungkin die tengok quality jek. Refer Soalan 3. Kalau item HSE ada dalam salah satu deliverables kat progress milestone tu, maybe esok lusa die terpaksa tengok item HSE sekali. Suka tak suke die terpaksa jadi kawan baik SHO. Kalau tak, duit tak masuk.

zdinsho wrote:
7. Tindakan yang lebih tegas perlu dikenakan kpd kontraktor yg gagal melaksanakan pengurusan OSH yang berkesan ditempat kerja. Contoh - terus issue kompoun pada kontraktor yg degil dan disiarkan didlm media arus perdana.

Haha!! Boleh ke? Dah banyak kali saya tengok berita dan ade beberapa brader yg selalu cakap “...kite akan memastikan tindakan tegas akan diambil kepada...” dari saya kecik sampai la saya besar. Tapi sama jek. Kenapa ek?

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Thu Nov 29, 2007 7:17 pm 
Offline

Joined: Tue Nov 13, 2007 1:14 pm
Posts: 39
1. Kurangnya kommitmen daripada top management

setuju dgn reza, sepatutnya authoriti kena wajibkan top management attend some briefing/course pasal HSE..authoriti belasah je depa ni..bgtau apa tggjwb sbg majikan. tp bila sebutkan top mgmt. siapa dia tu pulak.. PM ka, manager contract ka,project director ka, MD ka atau semua....??

2. Tiada budget khusus utk OSH bagi sesuatu project. Kalau tak ada budget khusus bagaimana nak implement OSH.

hehe.lg skali setuju dgn mamat reza ni.(oi msk construction la oi, tmpat aku nak pakai manager ni). budget safety skang dah ada..tp itulah profit yang company dapat...sendiri paham la no...

3. Client (pemaju/gov/swasta) tidak mementingkan keperluan OSH dlm menjalankan sesuatu project. Mereka hanya mementingkan kualiti je!

hampeh...kekadang kualiti pn x layan..janji siap awal! normally wht they concern is semua workers pakai PPE, itu ja..mcmana dgn dia punya health?? kalau dah duaploh tahun buat piling x penah pakai ear plug, mcmnana mamat bangla yang buat premix, dok main dgn tack coat hari²... bila mintak budget khusus utk health screen.. back to no 2...

nnti la smbung blk..

"how to improve"
"how to improve"
"how to improve"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Thu Nov 29, 2007 7:32 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
matpi27 wrote:
...oi msk construction la oi, tmpat aku nak pakai manager ni...

Haha!! Boss!! Masih kat opis lagi ke? Rajin vetul. Bukan tanak masuk construction, tapi macam Tuan kata la:

matpi27 (dicoret dari thread Contracts and Contractors HSE Management) wrote:
alangkah indahnya klu sy mampu buat semua ni dlm construction area....uhhhh....

...takut maa!! Saya nih cakap je macam bagus, tapi nak buat memang tak reti. Masih budak hingusan la boss!! Lagipun...vacancy tu level Manager tu...haha!! Saya nih jadi Supervisor jek bole la. Dah la tak registered. Jangankan register, course pun tak pergi lagi...hehe!! Kalau balik kampung, saya cakap kat bapak saya yg saya kerje jadi Manager, sure die gelak guling2 depan kereta saya tu...pasal tak percaya. Hehe!!

Psstt!! Pssttt!! Kat ID Tuan tu... Matpi27, no 27 tu represent umur Tuan ke?

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Last edited by rezahuzainie on Fri Nov 30, 2007 9:44 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 332 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 34  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group