NIOSH FORUM

It is currently Sat Sep 20, 2014 8:36 am

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 332 posts ]  Go to page Previous  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 34  Next
Author Message
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Fri Dec 12, 2008 10:39 pm 
Offline

Joined: Thu Nov 08, 2007 7:31 pm
Posts: 17
Week 2 construction has surfaced more manageable control despite increased number of activities.

The focus is getting main con and sub con (2 so far- piling and hoarding) to understand walk the agreed HSSE plan. PM and CM involvement in resolving few major HSSE issues benefited Main con SO and put him at more better position

One dismissal from work site (working at height on piling hammer) action and RM100 fine to sub con after 2nd week hopefully will be eye opening and reminder to main con to be more tight control of sub con coordination. 2 near miss and 1 property damage incident so far but I'm doubt main conducting proper investigation. I can understand from the approach of "short term" solution rather than more "permanent" solution.

My PM shared with me most top guy from main con asking him more leverage enforcement after 2nd NCR raised due to hoarding plan delay and affect our own operation safety and security measures.

main con are concern on 2 NCR recorded so far since it will not help them in justification of not meeting construction schedule and pose to penalty. What my PM replied to them 2 NCR from HSSE already at maximum tolerance. He said if we really enfore it, 20 NCR is minimum.

There is also "Kaw Tim" elements that I experienced first time in my working life. This is happened when sub con are caught with suspicious documentation of PMA by me. But it not go far since they can feel my stand. I still thinking of the implication to switch on this "bomb" or not.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Fri Dec 26, 2008 10:27 am 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 5:21 pm
Posts: 33
Location: Borneo Island
wakdam wrote:
Week 2 construction has surfaced more manageable control despite increased number of activities.

The focus is getting main con and sub con (2 so far- piling and hoarding) to understand walk the agreed HSSE plan. PM and CM involvement in resolving few major HSSE issues benefited Main con SO and put him at more better position

One dismissal from work site (working at height on piling hammer) action and RM100 fine to sub con after 2nd week hopefully will be eye opening and reminder to main con to be more tight control of sub con coordination. 2 near miss and 1 property damage incident so far but I'm doubt main conducting proper investigation. I can understand from the approach of "short term" solution rather than more "permanent" solution.

My PM shared with me most top guy from main con asking him more leverage enforcement after 2nd NCR raised due to hoarding plan delay and affect our own operation safety and security measures.

main con are concern on 2 NCR recorded so far since it will not help them in justification of not meeting construction schedule and pose to penalty. What my PM replied to them 2 NCR from HSSE already at maximum tolerance. He said if we really enfore it, 20 NCR is minimum.

There is also "Kaw Tim" elements that I experienced first time in my working life. This is happened when sub con are caught with suspicious documentation of PMA by me. But it not go far since they can feel my stand. I still thinking of the implication to switch on this "bomb" or not.


Wow.. details encounters Bro......
Kuatkan semangat Bro....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Tue Feb 10, 2009 3:27 pm 
Offline

Joined: Tue Nov 13, 2007 1:14 pm
Posts: 39
Salam,

1.lama betol x masuk forum ni... hmmm sunyi sepi, mungkin SHO tapak bina sibuk kat site, mungkin audit,mungkin kejar bangla x pakai topi,mungkin sibuk meeting, mungkin sibuk cari kerja baru, tak mungkin sibuk isi JKKP8.. sbb dah expired.. lagi teruk internet x de.. hardcore² pn menyepi, mungkin dah bosan, mungkin demotivate, org² pn dah x banyak tanya, mungkin dah dpt jawapan, mungkin dah up status jd otai, mungkin malas nak tanya sebab x dapat² jawapan...

2. tapak bina tetap tapak bina, siap projek A, towkey pindah pg tapak baru, team baru di set-up, SHO baru masuk, re start apa balik apa yang dimulakan pada site sebelum ni. SHO sibuk register tapak bina, pelekat sticker safety kat dpn gate, buat induction, check CIDB card bla bla bla... masuk budget meeting.project 100m.. heheh budget safetynye "lamsam"..pepandai la nko korek nak cari mana.. fire extinguisher = kutip yang lama, 1st box kutip yang lama= safety net=kutip yang lama,barrier = kutip yang lama, scaffold = kutip yang lama.. SHO kutip yang lama........apa yang barunye.. ??? oh.. client baru,safety plan cover page baru and bangla x paham bahasa pun baru.

3. teringin nak tgk:
a) supervisor report Unsafe cond
b) chainman report Unsafe Act
c) Planner buat tool box
d) QS bg NCR
e) Security x tido
f) myanmar boleh ckp b.malaysia
g) PM dengan senyum bg duit nak pi seminar!!!
h) SHO jd PM!!

4.tapak bina tetap tapak bina.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Sat Mar 07, 2009 10:02 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
standardla tu bang....biasanya project ending nie, lain macam sikit SHO tapak bina.... project kick off, kita pun kick off 'bola'.... training, induction, system establishment, dan sewaktu dengannya.... bila execution, just monitoring and enforcement, bila ending.....tu yang kena buat betul2 agar orang tak cincai dan 70% of accidents biasanya happen during project ending, since semua (Generally - contractors) amik lewa @ complacent mengenai perkara ini...akibatnya...tahula sendiri kan... tapi bila dapat topic best pun, bincang kat dalam email ajer, for instance SHO dilantik jadik Project Manager..... kesimpulannya HANCUSSS!!!

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Sat Mar 07, 2009 10:12 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Thanks for the NRG-MASHO- NIOSH for inviting me bagi topic on Safety di Construction. Ada 3 soalan dikemukan sewaktu sessi soal jawab....kita jawab dari bawah dulu.....since soalan pertama tu agak 'panas'.....

What do Safety contractors do expect from the Main contractors safety / safety coordinator and how to make the system effectively implemented....

Jawapan / pandangan saya la....(Since takde peluang nak jawab....tersenyum moderator hari tu)...
What we (Since kekadang pun I dok dengan Sub-Contractors Safety), expected is tak banyak, tapi at least SOME COMMITMENT from the client's safety in terms of at LEAST MAI DATANG MEETING SEBULAN SEKALI & request sub-contractors safety bentangkan activities serta incident / accident of safety di project tersebut. Untuk pengetahuan tuan-tuan/opssss puan... SHO subcontractors menghadapi NIGHTMARE untuk melaporkan status tapak bina, dan kalau report lepaspun dari status UNSAFE boleh di "upgradekan" ke VERY SAFE! Thats is reality...even there is one incident/accident yang saya cukup bengang hingga I resigned 24jam since thats against my principle! Thus my simple and humble opinion is to recommend agar SHO Sub-contractors DILANTIK OLEH MAIN CONTRACTORS (Sebagai PMC - Project Safety Management / Consultant) dengan gaji yang sama, cuma nama ajer gah sikit.... Gaji dibayar oleh Main Contractors, tapi dipotong terus dari Sub-contractor! Insyallah, with Allah's will, the HSSE system will works just fine.....

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Wed Apr 29, 2009 10:57 pm 
Offline

Joined: Mon Dec 29, 2008 9:32 pm
Posts: 2
Salam semua...

1. Sy ingin bertanye toolbox meeting biasanyer siapa yg bg pada pekerja???leh bg detail skit x pasal ni???sbb kt
site biasa argue ngan hal ni.

2.Tentang perancah, ketinggian berapa perlu disediakan lukisan etc.

3. Untuk safety monthly report kt construction site ada sesape leh tunjukkan sample x???

Ni email sy: hafiz83ysho@gmail.com

TQ Semua.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Fri May 08, 2009 9:33 pm 
Offline

Joined: Mon Sep 29, 2008 10:21 pm
Posts: 3
soalan sy pun lebih kurang sama dengan young_officer.

sy still xtau format safety report yang sebenar.

mintak tolong taiko2 yang ada sample, tolong email to me : sunwitch22@yahoo.com

thanx :lol:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Sat May 09, 2009 11:57 pm 
Offline

Joined: Thu Mar 06, 2008 9:01 pm
Posts: 7
sunwitch22 wrote:
soalan sy pun lebih kurang sama dengan young_officer.

sy still xtau format safety report yang sebenar.

mintak tolong taiko2 yang ada sample, tolong email to me : sunwitch22@yahoo.com

thanx :lol:


young_officer,

1. for tool box meeting, kne tau dulu aspek ape yg akan dibincangkan...kalu safety toolbox meeting, safety supervisor boleh buat. kalu safety supervisor xde...safety officer la kne buat. tp kalu benda lain like machinery, maintenance or any engineering related issues, kne orang2 tertentu la yg kene buat...
2. untuk perancah, sila rujuk FM(BOWEC) Regulations
3. Maaf, sy xde sample untuk monthly report for construction activities. mungkin ape yg u boleh buat selain daripada tunggu sample dari orang lain. maybe u can check ur company's previous monthly safety report, if available. kalu x, try search kt internet.

ritzlacaie
ignorance is worse than stupidity


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Sat May 30, 2009 10:42 am 
Offline

Joined: Thu Nov 15, 2007 12:35 pm
Posts: 1
assalamualaikum...tahniah buat mr jass berjaye mengekalkan blog nie kalau tak silap since 2006 cam tuh laaa kan...??
lame tak jumper lu la bro...hehehe...joint COSH la taun nie...nati kiter jumper....
Mr Mazlan...kau kat maner skarang..??


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Fri Jul 31, 2009 8:25 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Bulan puasa nie memang panas.....bulan sepuluh lagi panas untuk Semua Tapak Bina di Seluruh Malaysia.....sendiri mau faham la yea kenapa.... :lol:

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 332 posts ]  Go to page Previous  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 34  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group