NIOSH FORUM

It is currently Sat Jul 26, 2014 6:37 am

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 332 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 34  Next
Author Message
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Mon Aug 11, 2008 3:11 pm 
Offline

Joined: Sun Dec 02, 2007 8:42 pm
Posts: 5
welcome back orang lama, rasanya ramai yang ternanti-nanti pandangan dan pendapat yang bernas dan padat dari bro-bro site construction ni.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Mon Aug 11, 2008 10:35 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 12, 2007 8:07 am
Posts: 57
Location: Selangor
JKKP pakai/operasi stail "TONTO",

Cadangan semula , tubuhkan RAKANDOSH atau RAKANJKKP keahlian semua SHO (termasuk orang awam) , JKKP
sediakan no. hotline 1300 ke 1800 ke , SMS dan email aduan .Tubuhkan juga tim operasi dikalangan RAKANDOSH
(keahlian 2 ke 3 SHO -Berdaftar dgn 1 x Pegawai JKKP) .

Contoh : fikirkan kalau JKKP buat operasi sekali keluar 4 orang pegawai JKKP bagi 1 Tim (JKKP KL) tapi dengan adanya tim RAKANDOSH , JKKP boleh tubuhkan 4 tim dengan bantuan ahli2 RAKANDOSH.

Fikirkan dengan adanya talian RAKANDOSH, segala aduan berkaitan safety & health boleh diadukan dan JKKP boleh membuat pemeriksaan segera.

Cadangan terakhir, JKKP jgn lagi berlembut, kuatkuasakan peraturan & undang2, keluarkan kompoun/saman terus kepada majikan/pekerja yg tidak mematuhi peraturan & undang walaupun kesalahan kecil.

Contoh : fikirkan kalau JKKP keluarkan saman/kompoun kepada majikan yang membekalkan kepada pekerja peralatan PPE yang tiada tanda SIRIM atau kelulusan JKKP,(safety helmet murah dengan safety helmet SIRIM) walaupun dianggap isu kecil tetapi akan mendapat impak yg maksima.


Tak perlu kita berbincang hal2 yang rumit, tak perlu kita luahkan masalah yang bukan dari kita tetapi dari majikan (yg tak ada bajet), tak payah kita tunggu bajet Safety & Health ikut BQ yg entah bila akan dipraktikkan, tak payah kita merajuk, tak payah kita berforum/diskusi, tak payah ada CRG,NRG,SRG,........yang penting kalau peraturan/undang2 asas ini JKKP kuatkuasakan sepenuhnya INSYAKALLAH Masterplan Safety & Health 2010 akan tercapai.

Tak perlu OSHAS, tak perlu MS 1722, kalau hanya covernya cantik tapi isi (pratikalnya) hanya buat semasa nak AUDIT,
kawan2 ini bukan merajuk..........tapi ini cabaran kepada kawan2 yg berilmu lebih tinggi...............

pokoknya.........kakitangan JKKP masih kurang ,(macam JAS) itu sebab operasi tak menyeluruh.
Hanya pandangan & cadangan insan yg serba kekurangan tetapi ikhlas.

SYBIRA
019-2424962


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Tue Aug 12, 2008 9:15 am 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 7:24 pm
Posts: 76
Location: NRG
Sybira says.
Cadangan semula , tubuhkan RAKANDOSH atau RAKANJKKP keahlian semua SHO (termasuk orang awam) , JKKP
sediakan no. hotline 1300 ke 1800 ke , SMS dan email aduan .Tubuhkan juga tim operasi dikalangan RAKANDOSH
(keahlian 2 ke 3 SHO -Berdaftar dgn 1 x Pegawai JKKP) .
KITA TIDAK TAHU ADAKAH DOSH PEKA DENGAN CADANGAN INI YANG TELAH DITIMBULKAN SEJAK FORUM DAHULU LAGI..............

Contoh : fikirkan kalau JKKP buat operasi sekali keluar 4 orang pegawai JKKP bagi 1 Tim (JKKP KL) tapi dengan adanya tim RAKANDOSH , JKKP boleh tubuhkan 4 tim dengan bantuan ahli2 RAKANDOSH.
pokoknya.........kakitangan JKKP masih kurang ,(macam JAS) itu sebab operasi tak menyeluruh.
RASANYA TELAH PATUT DIADAKAN...... TAK CUKUP KAKITANGAN TU BOLEH AJELAH AJAK MANA MANA KAWAN SHO TU JOIN OPERASI, RASANYA BANYAK SHO SANGGUP IKIUT DOSH SAMA SAMA OPERASI. SHO PUN BOLEH BELAJAR CARA DOSH BEKERJA. DOSH NAK BAGI RUANG KEA?

Fikirkan dengan adanya talian RAKANDOSH, segala aduan berkaitan safety & health boleh diadukan dan JKKP boleh membuat pemeriksaan segera.
DOSH KENA BRAINWASH YANG SHO ADALAH RAKAN ANDA, RAKAN ANDA DAN RAKAN ANDA. CARA LAMA TARGET SHO SUDAH TAK BERAPA SESUAI LAGI dan OUTDATED. SHO DAH MAKIN ADVANCE SEKARANG.

Cadangan terakhir, JKKP jgn lagi berlembut, kuatkuasakan peraturan & undang2, keluarkan kompoun/saman terus kepada majikan/pekerja yg tidak mematuhi peraturan & undang walaupun kesalahan kecil.
BARU INI SEMBANG DGN KAWAN2; DENGARNYA SEKARANG DOSH TELAH PUN ADA UNIT PENDAKWAAN DI PEJABAT2 NEGERI. TIDAK HANYA DI PUTRAJAYA SHJ.

Contoh : fikirkan kalau JKKP keluarkan saman/kompoun kepada majikan yang membekalkan kepada pekerja peralatan PPE yang tiada tanda SIRIM atau kelulusan JKKP,(safety helmet murah dengan safety helmet SIRIM) walaupun dianggap isu kecil tetapi akan mendapat impak yg maksima.[/color]
BAGUS CADANGAN. TETAPI TERLALU ADVANCE.

Tak perlu kita berbincang hal2 yang rumit, tak perlu kita luahkan masalah yang bukan dari kita tetapi dari majikan (yg tak ada bajet), tak payah kita tunggu bajet Safety & Health ikut BQ yg entah bila akan dipraktikkan, tak payah kita merajuk, tak payah kita berforum/diskusi, tak payah ada CRG,NRG,SRG,........yang penting kalau peraturan/undang2 asas ini JKKP kuatkuasakan sepenuhnya INSYAKALLAH Masterplan Safety & Health 2010 akan tercapai.
KITA KENA TENGOK DULU AGGRESSIVENESS DAN KESAN UNIT PENDAKWAAN DOSH TERHADAP SYARIKAT TERBABIT, THING WILL GO INTO ITS PLACE AS TIME PASS BY IF............

Tak perlu OSHAS, tak perlu MS 1722, kalau hanya covernya cantik tapi isi (pratikalnya) hanya buat semasa nak AUDIT,
AKAN DATANG SISTEM INI AKAN MENJADI PERLU. CUMA SEKARANG BIARLAH PERKENAL SIKIT SIKIT DALAM INDUSRI TAPAK BINA. PRACTICALLY VS IDEAL TAK NGAM LAGI MASA NI.


Maaf, sebab pakai capital letters. Nak bezakan qoute oleh Sybira tu. Saya pun hanya bagi pandangan sahaja. Terpulanglah pada pilihan masing2.

Tq
Jass


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Tue Aug 12, 2008 12:07 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 12, 2007 8:07 am
Posts: 57
Location: Selangor
Cadangan terakhir, JKKP jgn lagi berlembut, kuatkuasakan peraturan & undang2, keluarkan kompoun/saman terus kepada majikan/pekerja yg tidak mematuhi peraturan & undang walaupun kesalahan kecil.

Contoh : fikirkan kalau JKKP keluarkan saman/kompoun kepada majikan yang membekalkan kepada pekerja peralatan PPE yang tiada tanda SIRIM atau kelulusan JKKP,(safety helmet murah dengan safety helmet SIRIM) walaupun dianggap isu kecil tetapi akan mendapat impak yg maksima.


Kepada semua SHO (berdaftar) dan pengamal/bekerja selaku SHO,saya pasti 100% anda tahu kekurangan & kelemahan terhadap pelaksanaan 'KESELAMATAN & KESIHATAN ' ini, cuma anda tak sanggup luah/beri pendapat secara benar.......
Berikan pendapat /luahan/kebenaran yang 'kecil' atau yg kita anggap 'remeh temeh' , sebab pada fikiran saya sekiranya
isu yang 'kecil' dan 'remeh temeh' ini berlaku dan kita tidak dapat selesaikan/kuatkuasakan apa guna kita bincangkan
isu2 yang besar.

Prinsipnya , yang "asas" perlu dititikberatkan.........

Maaf jika teremosi...tapi ikhlas.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Tue Aug 12, 2008 12:14 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 12, 2007 8:07 am
Posts: 57
Location: Selangor
Mr jass josiwan , terima kasih kerana beri pandangan.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Tue Aug 12, 2008 5:32 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 12, 2007 8:07 am
Posts: 57
Location: Selangor
Sybira67 say :

Contoh : fikirkan kalau JKKP keluarkan saman/kompoun kepada majikan yang membekalkan kepada pekerja peralatan PPE yang tiada tanda SIRIM atau kelulusan JKKP,(safety helmet murah dengan safety helmet SIRIM) walaupun dianggap isu kecil tetapi akan mendapat impak yg maksima.

Mr Jass say :

BAGUS CADANGAN. TETAPI TERLALU ADVANCE.

Mr Jass , maaf i kurang faham maksud u "TERLALU ADVANCE" Harap perincikan.....

Contoh lagi (asas - saya katakan asas/basic S&H) :
Saman/kompoun majikan/pekerja/yang terlibat :


a. Tak daftar site jika peraturan/undang2 memerlukan pendaftaran
b. Tak menyediakan SHO sepenuh masa (daftar) bagi projek yg termaktub - ini JKKP kena jawab pasal SHO (daftar) kurang!
c. Gagal memajukan Laporan Keselamatan & Kesihatan secara tetap (bulanan).
d. Pembekalan PPE tak mengikut standard/keperluan
e Tidak memakai PPE di tapak bina (kalau kata SHO nak buat denda/penalti/potong gaji - org bijak pandai kata tak betul
sebab melanggar peraturan/undang2)
f. Kebersihan (housekeeping) tapak bina teruk - boleh risiko kemalangan
g. Tak menyediakan 'design/drawing' dari Jurutera Bertauliah (PE) - bagi scaffolding,rubbish chute, catch/material platform
h. Gagal menyediakan PMA atau PMT bagi jentera/mesin yg dipasang/guna di tapak bina
i. Gagal memastikan pekerja ada/hadiri CIDB Green Card Course

Ada byk perkara lagi yg asas, harap SHO lain boleh tolong tambah senaraikan di sini.
INSYAK ALLAH kalau yg asas ini di kenakan saman/kompoun baru langkah2 yg lebih jauh/luas & besar yg akan dipraktikan oleh JKKP/SHO berjaya.

Ada kita dengar kawan2 tapakbina kita cakap belakang " SHO ni bukan ada keje sangat, gaji besar, berlakon lebih"

Sebab apa begitu, harap kawan2 SHO lain boleh beri jawapan.

Yg ikhlas

SYBIRA


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Wed Aug 13, 2008 9:53 am 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 7:24 pm
Posts: 76
Location: NRG
Mr Jass say :

BAGUS CADANGAN. TETAPI TERLALU ADVANCE.

Mr Jass , maaf i kurang faham maksud u "TERLALU ADVANCE" Harap perincikan.....

Reply:
Oh!! Ini tak da masalah perbezaan sebenarnya. Dalam perbincangan jalan-jalan pembaikan ada kaedah perspektif berfikir, lebih kurang begini:-
a) Aspek 'bentuk tindakan' - apa yang perlu dilakukan
b) Aspek 'kronologi tindakan' - langkah demi langkah yang perlu dilakukan bersandarkan sequence


Makanya kita akan dapati Sybira dari perspektif (a) dan saya dari perspektif (b). Kedua-dua cara berfikir ini adalah perlu digabungkan sekali untuk impak yang lebih baik semasa mencari jalan penyelesaian. Sebab itu, kombinasi pandangan dari ramai orang adalah bagus. Supaya kita boleh menangkap dan menguraikan permasalahan dari sudut yang berbeza.

Tentang senarai isu asas:-
Saya setuju dengan isu-isu asas yang disenaraikan itu.


Ada byk perkara lagi yg asas, harap SHO lain boleh tolong tambah senaraikan di sini.
INSYAK ALLAH kalau yg asas ini di kenakan saman/kompoun baru langkah2 yg lebih jauh/luas & besar yg akan dipraktikan oleh JKKP/SHO berjaya.
Setuju

Ada kita dengar kawan2 tapakbina kita cakap belakang " SHO ni bukan ada keje sangat, gaji besar, berlakon lebih"
Ini memang saya alami juga. Orang keliling cakap senang saja, katuk kita. SHO kena dari kiri kanan dari pelbagai pihak. Faham, kadang2 orang DOSH pun tak dapat menyelami situasi SHO Tapakbina. Hanya memahami tetapi tidak benar-benar menyelami.

Saya pun memerlukan maklumat dari practitioner lain tentang maklumat SEBENAR. Sedang mencari sesuatu juga lah disini.
Faham juga kenapa tidak berani.... Tapi clue clue pun jadilah boss..... Mungkin tak ramai kot yang ada disini.
;)

Tq
Jass


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Wed Aug 13, 2008 3:26 pm 
Offline

Joined: Tue Nov 13, 2007 1:14 pm
Posts: 39
salam,
bernapas kembali threat ni..

mr jass, welcome back,

sybira, good input, just my humble opinion, DOSH enforcement pd waktu sekarang sudah memadai, memang diakui dinegara kita yang dicintai ini, memang masih ada cacat celanya tentang penguatkuasaan, OSHA 94, di gubal mengikut 'self regulation' secara tidak langsung kuasa peg pemeriksa jentera diperturunkan sedikit sebanyak kepada pegawai keselamatan & kesihatan yang kompetant.(dan majikan diwajibkan, memastikan H&S pekerja).. bayangkanlah jika OSHA tiada, DOSH masih bergantung pada FMA 67 (and Petroleum Act)... tak terperiksa mereka jentera yang ada sekarang ni...

takut juga kalau ada pegawai pemeriksa jentera yang terbaca dan terluah " kalau mcm ni baik xyah wujud septi opiser,amek staff 3k org, kami je yang pi saman sume² tokey tu...

pendapat saya lagi dan lagi, bersama² kita sho dengan peg pemeriksa jentera memastikan tapak bina kita selamat dan sihat,,,,,

bak kata pepatah baru : competency,accountability,transperency haha....

mr jass, ade mane skang ???


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Wed Aug 13, 2008 5:33 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 7:24 pm
Posts: 76
Location: NRG
[quote="matpi27"]salam,
bernapas kembali threat ni..

mr jass, welcome back,

takut juga kalau ada pegawai pemeriksa jentera yang terbaca dan terluah " kalau mcm ni baik xyah wujud septi opiser,amek staff 3k org, kami je yang pi saman sume² tokey tu...

Waalaikumsalam. Tq.
Martpi, saya tengah memancing sekarang ni. Nak dapatkan pandangan yang beraneka dari pelbagai pihak. Toennkkk!! Ha.. Ha.... pakai provocative operand lah sikit.


pendapat saya lagi dan lagi, bersama² kita sho dengan peg pemeriksa jentera memastikan tapak bina kita selamat dan sihat,,,,,
Sependapat lah kita.

bak kata pepatah baru : competency,accountability,transperency haha....
Bab transparency tu yang syok nak dengar nyer.... Transparent bos.. Transparent..!!


mr jass, ade mane skang ???
Png.

Courtesy reply. Tq.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suara Dari Tapak Bina
PostPosted: Wed Aug 13, 2008 5:44 pm 
Offline

Joined: Tue Nov 13, 2007 1:14 pm
Posts: 39
bak kata pepatah baru : competency,accountability,transperency haha....
Bab transparency tu yang syok nak dengar nyer.... Transparent bos.. Transparent..!!

sebab tu ada haha kat belakang tu... ada maksud tu..

tgh malam ni klu sy x ngantuk,sy ada atas jambatan,susun batu..


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 332 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 34  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group