NIOSH FORUM

It is currently Sat Nov 29, 2014 5:01 pm

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 151 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Next
Author Message
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Fri Oct 15, 2010 3:20 pm 
Offline

Joined: Mon Oct 12, 2009 1:26 pm
Posts: 3
Salam saudara irzai.. da lama xjumpa awak yer.. skang msh dok kat c2 lagi.. he he he
anyway.. seronok juga mlihat anda menyusun peraturan2 yg d kehendaki dlm akta brkenaan prkara trsebut..
bagus utk pengetahuan smua..
cuma kita nk berikan pndpt sikit... itupun kalo sudi membacanya.. he he he
kita fikir teori dgn apa yg brlaku dlm site adala dua prkara yg jauh brbeza...

betul x jika kita katakan,adakah semua majikan rakyat tempatan mahu mematuhi peraturan yg Akta gariskan..?
kerana selalunya kompeten scaffolder mmbuat komen hazad fizikal dlm inspection form mrk, tetapi no action taken by the maincon..
last2 SHO yg kena tolong rectifykn hazard trsebut.. nk hrpkan lain2 trade..? hmm.. sndri faham2 aja la..
sbgai contoh.. adakah arm lock digunakan dlm loji perancah d Malaysia..? adakah tangga dipasang dpd bawah sehingga ke working platform oleh mrk..? adakah catwalk mencukupi sbgaimana dlm drawing..? adakah cross brace yg sudah patah diganti baru..?

kita brpndpt, msh ramai lg majikan yg belum peka dgn kehenda2k oleh akta.. justeru kompeten scaffolder akan selalu diprsalahkan... sudahlah byrn ditrima hanya seciput, claim smpai 2,3 bulan baru dpt skali.. da tu kompeten scaffolder pulak nk kena tanggung semua loji perancah dlm satu site brkenaan.. bila komen suruh rectify, mcm anjing menyalak bukit... tak semua tempat kerja mcm itu.. tetapi hampir kebanykan tapakbina yg buat begitu... ni belum kira pasal safety nett lagi.. kbannyaknnya menggunakan rubbish net utk tahan barang jatuh dpd tmpat tgii.. efektif ke..? kalo org yg trjatuh, boleh selamatkan ke..?

ha ha ha this is only an opinion.. pengalaman kita x sehebat anda.. maaf jika trsinggung...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Tue Oct 19, 2010 1:08 am 
Offline

Joined: Tue Jul 28, 2009 2:50 pm
Posts: 6
Location: KL -Malacca-JB
Panggil saya pun boleh...

_________________
Rozailan Roslan
[i]DOSH Certified SHO & Scaffolding Trainer/Assessor
email: zzailan@streamyx.com[/color][/color]


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Fri Oct 22, 2010 2:50 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Salam

Maaf tak perasan ada soalan diajukan kepada saya.... nama serupe aje yang naik...he, he, he...takpe...sahabat zzailan pun ok jugak.... buleh carik dia....

Mengenai issue kontraktor tak mengikuti arahan atau perundangan memang saya tak nafikan samasekali...yup bersetuju, tapi % dia adalah dalam 80% since ramai jugak syarikat yang memandang serius mengenai apa sahaja yang scaffolder inspector / supervisor highlight. Untuk makluman sahabat, saya pernah tawaf satu Malaysia memberikan input, brochure dan pamplet mengenai keselematan perancah kepada SHO, namun impact yang terhasil merupakan gelombang kecil yang dirasakan akan mengambil masa 5 tahun baru sampai ke daratan (At least)... akibat dari itu, kemalangan demi kemalangan akibat perancah jatuh, orang jatuh masih kerap berlaku...dan lesson learn dari situ tidak diambil iktibar dengan sewajarnya....

On that foundation, kami (SATC Training & Construction services) telah mengambil inisiatif lebih drastik dengan memberikan kursus PERCUMA kepada SEMUA PEGAWAI DOSH satu Malaysia (Kecuali Sabah & Sarawak - Kos iki belon tinggi bah). Menyampaikan maklumat asas kepada pemeriksa bagaimana memeriksa sesuatu perancah dan apakah peraturan didalam perundangan. Hampir semua state JKKP telah dijalankan kursus tersebut. Hasil dari penerangan percuma tersebut, rasenyer ramai kontraktor serta SHO mengeluh apabila site mereka diberikan NOI / NOP terutamanya berkenaan PERANCAH! Well, some people prefer to learn from hard way... and for this kami rasa kan approach kami baru bermula dan dimaklumkan kepada kami sehingga kini, ABM dari Utara sehingga Selatan tak cukup tangan untuk train competent scaffolder SECARA PERCUMA + RM 200.00 elaun ini adalah antara 'Master Plan" kami bagi memastikan by 2015 satu syarikat ada sorang competent scaffolder (Inspector / Penyelia) dan insyallah 2012 kami akan mengadakan sekali lagi TAWAF SATU MALAYSIA kepada JKKP SECARA PERCUMA mengenai Scaffolding Safety Awareness! as one of our obligation to the public & Society .... ikhlas sebagai saham bila 'disana' kelak ....

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Fri Oct 22, 2010 3:08 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Saper2 nak tengok gambar Aksi Scaffolder untuk kerja DARAT - LAUT - UDARA (Ground Support) boleh register / join Facebook saya secara percuma di http://www.facebook.com/#!/photo.php?fb ... to_comment

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Thu Nov 04, 2010 12:17 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Interesting Point of Discussion antara OSH Malaysian practitioner dan Brunei on Scaffolding Issue.... ada sesetengah point kena 'hide' untuk protect dignity of the client / person. Selamat membaca...

Salam Bro,

Aku ada sedikir kemusykilan lar bro mengenai scaffolding training kat Malaysia. Mengikut kefahaman aku, kalau untuk menjadi scaffolder, kena ambil training from DOSH recognised training center right? Then bagaimana dengan sijil yang bukan dikeluarkan oleh training center yg tidak berdaftar dengan DOSH? Apakah ianya di terima jugak oleh CIDB Malaysia?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha.... dah buka akta.... nie kena jawab as Malaysian and International trainer...aku cuba bro... as Malaysian requirement, hanya ada 8 training provider (Rujuk http://www.dosh.gov.my/doshV2/Senarai/t ... 062010.pdf) and once passed the course, kena register as competent either basic, intermediate atau advance...aku rase nkau pun tahu pasal that matter... So, kalau selain dari certificate tu, compom tak sah tapi di Bumi Malaysia sahaja and in this case Brunei obviously tidak terpakai akta ini. Means that its up to Minister of Human Resource di sana decide apa level of competency...in fact aku appreciate kalau sahabat boleh provide aku relevant requirement on scaffolding di Brunei. Tu citer Malaysia. Seperkara lagi aku nak address dimana, seorang competent boleh bawa 4 orang helper....

International std pula clearly stated that sesiapa sahaja yang memasang, membuka dan mengubahsuai perancah kenalah kompeten dan disini kompetent merujuk kepada training untuk tubular sahaja. Banyak std available camne atau traceability depa, tapi yang pasti Opito tiada std tersebut.... so, untuk aku, aku pakai Australian NOHSC 2006 sewaktu mengajar....

Last but not least...CIDB lebih kepada satu badan yang menyelia kerja2 tapak bina di Malaysia. Walaupun dia ada akta sendiri, tapi basically they refer to JKKP bila buat enforcement. The only enforcement aku jumpa by CIDB adalah bila levi dan kad cidb tak buat....

Wallahualam

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salam,

Terima kasih atas pencerahan yang bro bagi, kesimpulannya any Training Provider kena lah registered dengan DOSH. Takdak DOSH endorsement, takdak makna apa apa, walaupun kononnya CIDB tu recognised the Training Provider tersebut., sebab sebenarnya CIDB takdak kuasa didalam hal tersebut aight.

Too bad, kat sini kita orang belum sampai ke tahap tu bro, maksud nya kat Brunei, scaffolding belum diregulated kan lagi, memang sudah ada ura ura nak regulated kan, tapi setakat nie belum ada apa apa info dari Ministry. Insya Allah, kalau dah ada, I will give you the details. So secara am nya, lantak lah nak pasang ikut rentak contractor, takdak siapa yang kisah EXCEPT kalau ada jobs ngan Shell dan yang sama waktu dengannya.

Then Brunei Shell dorang dah ada standard sendiri (BSP HSE Module 06), which sebenarnya dorang nak kan NVQ equivalent. Esok aku carikan bro the lasted edition untuk rujukan Bro. Then pada hemat bro, apakah NVQ tu equivalent with certification di Malaysia?
Actually banyak benda aku nak tanya bro, tapi pelan pelan, nanti tanya banyak sangat, menyampah plak bro melayan aku. hehehe

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Di Australia dan Singapura ianya di panggil National Vocational Qualification... tapi di Malaysia kita panggil NOSS - National Occupational Skills Standard.Yup its 100% same. Di Malaysia, module asal di bangunkan oleh beberapa 'orang lama' yang mana ianya merujuk kepada CITB (UK) dan AST (Australia).... then gradually ianya di upgrade ke NOSS dengan mengambilkira Module untuk Frame Standard, Modular standard dan enhancing Tubular.

Awatla hang.... janganla berprotokol sangat dengan aku nie.... mana aku bleh jawab, then aku jawab... infact aku tak isah contribute sesuatu kepada safety di sana, waima panggil aku untuk developed scaffolding modules pun ok..... at present, aku ada Malaysian module serta Indonesian scaffolder.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oh gitu, then kalau kat Mesia selain daripada 3 level kat atas tu, ada tak scaffold certification yg lain, maybe untuk supervision ker apa ker. BTW bro, kalau tak jadi keberatan, boleh tak emailkan biodata bro kat aku: *** so senang aku forwardkan ngan my Manager, then senang kita orang untuk discuss dan propose kat Labour Department mengenai scaffolding safety. Mungkin ada rezeki kita kat situ, Yang kat website tu, tak berapa cantik lah kalau aku nak show kan kat Manager aku, template dia mcm hilang hehehe

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Selain dari Level 1, Level 2 dan Level 3, pihak CIDB ada propose Level Scaffolding Helper selama 3 hari, namun ianya tidak mendapat sambutan since no enforcement dan tak diwujudkan sebagai akta... As for inspector level, dalam Factory & Machinery Act juga ada mentioned pasal scaffolding inspection, tapi requirements to become competent inspector hanya competent person dan ada appointment letter.... so, banyak loop holes kat situ. Basically Oil & Gas Malaysia do require any inspector to attend official inspector course, tapi tak specific dengan saper boleh ambil....akibatnya, I rase sahabat pun tahu apa dah jadi....

Pasal website aku tu...dulu ada mamat developed, tapi tak transfer method camne nak update...akibatnya... caca merba.... sedang carik right person untuk update dan ajorkan camne nak update.... tapi nak refer kat facebook aku pun ok jugak. Pasal CV aku, insyallah aku email sat lagi....

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sat Nov 06, 2010 9:45 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Salam
Saya dah lama berhabuk pasal regulations ni.. nak tanya sket.. scaffolder, yang setakat erect scaffold pun wajib ada kursus yang approved by DOSH ke ? Any reference about this requirement ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Need clarification.

1) Under what circumstances require to employ a competent scaffolder erector?
2) What are the different for basic/ intermediate / advanced in term of competency?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jawapan:

Dalam FMA 1967 jelas menyatakan any erection of scaffold tak kirala walaupun satu step / lift kena dipasang oleh kompeten person. Peraturan ini juga terpakai di Standard Antarabangsa dimana pemasangan, pembukaan dan pengubahan perancah perlu di selia oleh OYK mengikut tahap pengendali perancah itu sendiri, samaada Asas, pertengahan dan Tertinggi. Then, somehow keluar pulak satu lagi peraturan, opsssss bukan peraturan, tetapi 'guidelines' yang membenarkan seorang kompetent boleh bawa 4 orang helper. So, persoalan helper perlu atau tidak kompeten...susah nak menjawabnya, tapi saya sentiasa refer ke Section 15, OSHA dimana, latihan - arahan - maklumat serta penyeliaan perlu dilaksanakan, serta menyediakan sistem kerja yang selamat berhubung dengan pekerjaan mereka. Rujuk CIDB, depa ada scaffolder helper course, customize.


Jawapan
Soalan generic, In Singapore a company must be competence where scaffolder register under them and they work together...hmmm such a nice system dimana, MoHR dah enforce dan nampak dimana syarikat & OYK can work together....well done, walaupun ada loop holes lagi. Malaysia nie.....kang cakap lebih2 nanti kena gam atau dikatakan tak menyokong negara sendiri....payahhhh nak komen lebih2.... tapi lets talk on reality based on standards and requirements. So, jawapan dia sama seperti soalan pertama...once erect scaffold, u need to have competent person.... banyak Scaffolder di luar sana yang boleh digajikan secara part time atau full time and the akta havent (Belum lagi) menguatkuasakan dimana scaffolder must be exclusively in one site kan? Mesti ramai SHO yang tersenyum baca statement nie.....

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sat Nov 06, 2010 9:48 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Oh yea...the different between Basic, Intermediate & Advance is based on structure...susah nak komen, tapi those who have attended my class, surely dapat membezakan dengan mudah... cuma one reference you could look adalah di belakang Sijil Pengendali Perancah (SPP) yang dikeluarkan oleh JKKP.... ada ceriter tentang skop kerja mereka....

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sat Nov 06, 2010 10:05 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Ada yang dok claim....kat mana hang dapat reference scaffolding nie zailan...jawapan aku...

BS 1139-6:2005 Metal scaffolding. Specification for prefabricated tower scaffolds outside the scope of BS EN 1004
BS 1139-6. Metal scaffolding. Part 6: British standard guide for the design of prefabricated tower scaffolds
BS 1139-3:1994 Metal scaffolding. Specification for prefabricated mobile access and working towers
BS 1139-2.2:1991 Metal scaffolding. Couplers. Specification for steel and aluminum couplers, fittings and accessories for use in tubular scaffolding
BS 1139-2.1:1991, EN 74:1988 Metal scaffolding. Couplers. Specification for steel couplers, loose spigots and base-plates for use in working scaffold and falsework made of steel tubes
BS 1139-1.2:1990 Metal scaffolding. Tubes. Specification for aluminium tube
BS 1139-1.1:1990 Metal scaffolding. Tubes. Specification for steel tube
BS 1139-5:1990, HD 1000:1988 Metal scaffolding. Specification for materials, dimensions, design loads and safety requirements for service and...
BS EN 12811-1: 2003 Scaffolds - performance requirements and general design (Superseded) BS 5973
BS EN 1004:2004 Mobile Access and Working Towers made of prefabricated elements - Materials, dimensions, design loads, safety and performance requirements (Superseded BS 1139-Part 3: 1994)
BS 1139-6: 2005 Metal Scaffolding -Part 6 : Specification for prefabricated tower scaffolds outside the scope of BS EN 1004
BS EN 74-1:2005 Couplers for tubes (Superseded BS 1139-2.1:1991)
BS 2482: 1981- Scaffold Boards

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Thu Nov 11, 2010 11:03 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Salam. Start dari Khamis (Today) hingga insyallah Isnin depan, Team SATC Scaffolder akan memasang scaffold tubular drop (hung scaffold) di KL. Sesiapa rase nak improve skills atau lihat camne team kami pasang, you are most welcome untuk menambah ilmu atau memahirkan diri (To scaffolder competence). Observe how scaffold drop dipasang untuk jenis hanging sehingga 44m panjang!

Ada masanya kami mengajar, tetapi mengajar semata-mata tanpa practice is meaningless! Learn to perform job and when you think you are ready, lets JUMP! So, this is DROP SCAFFOLD! Bukannya DROP STANDARD! Kepada yang berminat, please call me untuk mengetahui di mana kami pasang.....

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Fri Nov 12, 2010 7:02 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 12, 2007 8:07 am
Posts: 57
Location: Selangor
zailan, seronok baca penjelasan tuan berkaitan scaffolding ni,
dan bila tahu staff JKKP/DOSH pun dapat 'FOC' kursus scffolder/inspector' ni bertambah la seronoknya.
Patut la , la ni byk staff JKKP/DOSH yg berminat dok panjat scaffolding kat site, gegar sana gegar sini
(goyang scaffold la tu)...........

Tapi bila tuan cakap lagi 5 tahun tang tu rasanya yg tak seronoknya.............
kenapa perlu 5 tahun, sebabnya nak bagi masa perubahan............
kenapa tak 1 tahun & penguatkuasaan lebih ketat, bukankah lebih baik

tapi macam kita bincangkan dlm suara tapak bina hari tu..........

lagi besar position/pangkat.....lagi besar pegang "petty cash"
lagi besar peluang ...................fikir sendiri!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 151 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group