NIOSH FORUM

It is currently Thu Oct 23, 2014 5:20 pm

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 151 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Next
Author Message
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Tue Mar 25, 2008 6:22 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Buat Advertisement sikit....(First come first serve, priority GIVEN to HSE/OSH yang terlibat dalam construction line)


Scaffolding Access, Training & Consultancy Sdn Bhd (SATC Sdn Bhd)
(TRAINING CALENDAR APRIL ~ MAY 2008)



(1) Basic Scaffolding Competency Course (NOSS Module Level 1) c/w Basic Scaffolder Inspector (Optional) *

Date: 7 ~ 17th April 2008 (1st Batch) / 21st ~ 1st May 2008 (2nd Batch)
Duration: 10 Days (Inclusive Assessments)
Venue: ABM Wilayah Tengah (Kuala Lumpur)
Fees: FOC (None)
Fees (Optional): RM 800.00

(2) Intermediate Scaffolding Competency Course (NOSS Module Level 2) c/w Intermediate Scaffolder Inspector (Optional) *

Date: 14th ~ 19th April 2008
Duration: 6 Days (Inclusive Assessments)
Venue: ABM Wilayah Tengah (Kuala Lumpur)
Fees: FOC (None)
Fees (Optional): RM 1000.00 / Person

(3) Scaffolder Advance Course (Australian Standard) c/w SA Inspector (optional) **

Date: To be advised
Duration: 6 Days (Inclusive Assessments)
Venue: To be advised (Batam, Indonesia)
Fees: RM 3200.00 / Person

(4) Scaffolding Awareness Course (For Scaffolding Helpers, foreign workers, HSE Personnel, Site Supervisors, Project / Site Managers, etc)

Date: To be advised
Duration: 2 Days
Venue: In-House Rate
Fees: RM 3500.00 / Day (Max: 16 max)

(5) Site Scaffolding Safety Inspector Course (3SIC)

Date: To be advised
Duration: 2 Days
Venue: In-House Rate
Fees: RM 3500.00 / Day (Max: 16 max) / RM 950 / person

Note:

(*) Course 1 & 2 FOC shall be based on valid CIDB Green card and upon acceptance /approval /
interviewed by CIDB/ABM Personnel (Course Insured)
(**) Scaffolding Advance course to be conducted in Outside Malaysia using Australian Standard
Requirements. (Commitment fee RM 150.00/person upon registration – Deductible from course fees)
Optional fees is based on Scaffolding Inspection Certificate (additional) certified by SATC
Sdn Bhd. (FIRST COME FIRST SERVE BASIS)
Scaffolding Access, Training & Consultancy Sdn Bhd offering Scaffolding Site Inspection,
consultation and scaffolding rental of top of other soft skills, outdoor teambuilding and safety skills.


Please register simply by: Email / Call to: MOHAMMAD ZAILAN HAJI SIWAN (irzai)
HSE Operational Director
SATC Sdn Bhd
Tel: 012-3754941 @ 019-6874242
zailan@scaffold-access.com
http://www.scaffold-access.com

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sun Mar 30, 2008 9:31 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
29hb March 2008. Gandola accident di Ampang….3 Warga Indonesia maut…hmmmm dari statement yang dikeluarkan awal, kerja – kerja yang dilakukan oleh pekerja tersebut adalah aktiviti-aktiviti melepa (Plastering)… nak komen sikit, since terasa terpanggil memandangkan ianya (Gandola) termasuk dalam suspended Scaffold (Level Advance)

Plastering…. Nie manala punya KOMAN contractor dok buat keja-keja plastering gunakan Gandola…..antara duty / requirements Gandola adalah…

(1) Tidak lebih dari 2 pekerja pada satu masa….tapi biasanya 3 orang, masih banyak yang pejam mata (terima)…. Tapi bila masuk material….hmmmmm siap leeeee....

(2) Safety Life lines diikat dengan bangunan dari atas, tapi dari gambar yang ditunjukkan, teman tak nampak langsung life lines tersebut, so, persoalan kalau pakai atau tidak safety harness nie pun memang sesia, apabila lum gondola (Wire Cable) putus atau tercabut…. (At least paling teruk tersangkut kat gondola)

(3) Gandola is for LIGHT DUTY ONLY!!! Aktiviti plastering…. Jarak antara satu ketinggian gondola dengan bahagian teratas dengan bawah for sure tinggi, so…in this case penyiasat JKKP dicadangkan check berapa banyak depa bawak plastering cement waktu tu…so, pekerja dengan barangan dah berapa???

(4) Pemberat (Counter Weight)….ada check ka berapa banyak depa pakai, (minimum setiap satu 250kg/tiang) and the most crucial thing adalah, gondola tie-back pasang ke tidak, kalau pasang kat mana depa sangkut? Takkan sangkut kat batu-bata aja kot

(5) Last but not least, pekerja dan SHO kat situ pun, kenala aware sikit….at least apa mende yang kena check dahulu sebelum menggunakan gondola tersebut! Kalau tak tahu bertanya! Jangan main hentam sahaja! (Latihan & Maklumat bang....)

Morale of the story, nak jimat pun jimatla…tapi agak2 la janganla mengarut sangat sampai jatuh gondola….si service provider pun agak2 la…tak ke tanya clients depa nak buat hape? Kalau dah terang2 salah, tapi supply jugak…samala supply mercun, tapi bagi larangan jangan main mercun kan!

Ps: Maaf, statement kali nie agak ‘keras’ sikit, since melibat sampai 3 orang mati! Dan dah lama teman ‘ternampak’ mende nie, tapi semua nak tunggu sampai CASUALITIES dulu! So, bhg Forensic JKKP, silalah…henjut depa kaw-kaw!

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Mon Apr 21, 2008 11:13 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Dah lama tak bagi input dalam seksyen nie…..ntah tak tahu dari mana nak mula semula….. perghhhh baru seksyen 75 (3)

Seksyen 74 (1) Scaffolding hanya boleh DIPASANG, UBAHSUAI atau DIBUKA dengan diselia oleh “Designated Person
Seksyen 74 (2) Setiap Scaffolding Materials (Members & Fittings) perlulah DIPERIKSA oleh “Designated Person” sebelum ianya digunakan

PERBINCANGAN

Definasi “Desinated Person” dalam BOWEC 1986 jelas menerangkan mengenai 2 prinsip utama iaitu:

(a) Dilantik oleh majikan
(b) Competen Person (Tahap Asas, Pertengahan atau Tertinggi)


Merujuk kepada guideline pendaftaran Sijil Pengendali Perancah (SPP) yang dikeluarkan oleh JKKP, ianya juga jelas menyatakan bahawa hanya 1 orang kompeten person dibenarkan MENYELIA SERAMAI 4 ORANG HELPER. So, disini diseru kepada semua SHO agar dapat menyemak samaada peraturan ini diikuti….

Tambahan

Scaffolding Steel Tubes: BS 1139 Part I
Scaffolding Fittings: BS 1139 Part II
Scaffold Boards: BS 2842 (IS 745)

Japanese Industrial Standard (JIS) Steel Tubes: JIS G 3444
Japanese Industrial Standard (JIS) Fittings: JIS A 8951

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Fri May 02, 2008 12:14 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Kebelakangan ini pihak kami, CIDB / ABM menerima banyak permintaan dan tempahan untuk mengikuti kursus Scaffolding samaada secara individu ataupun syarikat…. TAHNIAH kepada ANDA SEMUA kerana telah berjaya MENYEDARKAN SEMUA pihak yang terlibat betapa pentingnya KESELAMATAN PERANCAH DITAPAK BINA! (Tawaran masih terbuka: PERCUMA + ELAUN TUNAI RM 200/seorang)

Sambungan……

Peraturan 75 (Rekabentuk & Lukisan Perancah perlu diluluskan)

75 (1) Scaffold Tubular melebihi ketinggian 40m, manakala jenis – jenis lain (Frame, Aluminum, Modular) yang melebihi 15 meter perlulah dibina mengikut REKABENTUK & LUKISAN dari Professional Engineer (Ir. Civil Structure). Bawah daripada spesifikasi yang dinyatakan perlu diluluskan oleh KETUA PENGARAH JKKP NEGERI

75 (2) Salinan Rekabentuk & Lukisan tersebut perlulah dihantar kepada Ketua Pengarah JKKP Negeri SEBELUM ianya dibina

75 (3) Salinan lukisan ini (termasuk kelulusan PE) perlulah diadakan ditapak bina untuk diperiksa oleh PEMERIKSA JKKP.

Perbincangan:

(a) Jurutera Professional mempunyai kuasa meluluskan struktur bukan sahaja 40m untuk tube dan 15m untuk lain2 jenis, tetapi bermula dari 3 meter keatas sehinggalah unlimited.
(b) Kelulusan oleh Ketua Pengarah JKKP Negeri merupakan suatu kelulusan yang TIDAK PERNAH DILAKUKAN oleh mana-mana K.P JKKP Negeri (Maaf-la kalau ada yang pernah buat), oleh itu, lukisan yang dibawah spesifikasi yang dinyatakan diatas boleh dibuat dan diluluskan oleh kompeten person.
(c) Salinan lukisan MESTI dihantar kepada Ketua Pengarah JKKP Negeri, walaupun sehingga kini 98% pengendali perancah tidak berbuat demikian! Cuma, terdapat kerja – kerja pemasangan perancah yang dilakukan bagi tujuan segera (3 ~ kurang dari 7 hari), maka digalakkan Pengendali Perancah tersebut membuat Buku Log & lakaran struktur tersebut @ Mengambil gambar apabila siap.
(d) Salinan, kena-la ada bang….. since kalau ada kejadian insiden, perkara PERTAMA PEGAWAI PENYIASAT JKKP akan periksa adalah DRAWING serta KERJA-KERJA PEMERIKSAAN.

Bersambung….

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Tue May 06, 2008 4:07 pm 
Offline

Joined: Sat Nov 03, 2007 7:44 pm
Posts: 205
Location: North Region - Malaysia
Saturday May 3, 2008 / star
Wireman dies in freak accident
By IVAN LOH

IPOH: A wireman fell to his death after the scaffolding he was standing on to repair a spotlight gave way.
Ipoh deputy OCPD Superintendent Ibrahim Abu Bakar said Burisman Ali Othman, 28, was fixing a minor electrical fault of a spotlight with a colleague when the incident happened at 12.30pm Saturday within the compound of a factory in Tasek near here.
"We believe that the victim died after he fell into a four-metre ditch," said Supt Ibrahim.
"His colleague managed to survive the fall when he fell into a boiler," he said, adding that he was admitted to the Ipoh Hospital for burns.
The deceased's body has been sent to the Ipoh Hospital mortuary for a post-mortem.
No foul play is suspected and police would investigate the matter under sudden death, Supt Ibrahim added.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Tue May 13, 2008 6:25 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Hmmmm memang dah terbaca issue nie, tapi nak komen lebih2 tak berani coz tak nampak sebenarnya apa yang berlaku.... adakah orang terpelanting akibat renjatan atau scaffold tumbang? Well, basically scaffolding regulation for Tower scaffold mestilah didirikan jauh daripada talian kabel elektrik. Sekiranya tidak dapat dielakkan, makan terdapat 2 kaedah ..... pertama, mematikan suis bekalan kuasa utama, atau menebatkan kabel elektrik melebihi 4.0m (Kabel tertutup), sekiranya tidak (Tidak berpenebat) maka peraturannya ialah kena lebih 4.9m selaras dengan peraturan Jabatan Belakan Elektrik (Suruhanjaya Tenaga).... so, in this accident......boleh komen Freak ker? Dan shut off blom bekalan kuasa? (The very basic rules...)

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sun May 18, 2008 12:12 am 
Offline

Joined: Fri Feb 01, 2008 3:27 am
Posts: 7
Assalammualaikum bang,saya ada dua pertanyaan; Pertama, betulke semua safety personel boleh letak red tag kat perancah yang didapati tak selamat atau orang yang kompeten sahaja yang boleh berbuat begitu? Kedua, betulke erector scarfolding means helper kene ada apa2 sijil untuk erect perancah? Sekian..wassalam


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Mon May 19, 2008 10:07 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Waalaikumussalam…a very good question indeed…. As for the 1st question:, dalam BOWEC 1986 jelas menyatakan “No erection, alteration and dismantle can be done without the direct supervision of Designated Person (Scaffolder Competent)" and amongst the duty of competent scaffolder adalah memeriksa Scaffold mengikut keperluannya yang termaktub dalam perundangan. Oleh itu persoalan samaada boleh atau tidak safety personal boleh remove scaffold tag (Hijau) adalah it depends……sekiranya safety personal tersebut juga merupakan Scaffolder competent yang dilantik majikan, maka jawapannya ialah yup….if not, then beliau sepatutnya kena merujuk kepada samaada supervisor yang supervise the erection ataupun scaffolder inspector untuk mendapatkan kepastian dan seterusnya tindakan susulan (remove tag), namun saya faham as Safety Practitioners, kalau dah jelas unsafe act/unsafe condition, takkan nak tunggu kan? Kita masih ada satu lagi remaining action boleh buat….Arahan Henti Kerja! (tu pun kalau jelas ada policy on stop work order)

Soalan keDUA pula, perkataan direct supervision dirujuk kepada tahap scaffolder (Asas/Pertengahan/Tertinggi) untuk supervise HANYA 4 ORANG HELPERS dalam satu kumpulan pada satu masa, persoalan mengenai perlu sijil atau tidak tak boleh refer direct pada BOWEC 1986, tapi lebih kepada tanggungjawab majikan untuk menyediakan Latihan dan maklumat mengenai kerja yang perlu dilakukan bagi memastikan pekerja dan orang persekitarannya….(OSHA 1994) Kami memang menyediakan such program kepada helpers termasuk kepada warga Indon/Vietnam/Bangla selama 2 hari (1 hari teori + 1 hari praktikal).

Harap penjelasan tersebut jelas….so, that’s why saya SANGAT GALAKKAN SHO mengikuti kursus SCAFFOLDING INI SECARA PERCUMA + DAPAT ALLOWANCE CASH RM 200 lagi!!! Dan kami sedang dalam proses mendapatkan pengiktirafan sebagai CEP….insyallah….

Date: 24hb May 2008 (Sabtu)
Masa: 2.00pm
Tempat: MISDEC, Batu Berendam, Melaka
Perkara: Temuduga ringkas oleh CIDB untuk peserta tajaan kursus
Status: Walk – in (Bawa IC + Kad CIDB yang sah)
Kursus: 2hb ~ 11hb Jun 2008 (10 days)

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sun Jul 27, 2008 12:27 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
25hb Julai 2008: Seorang scaffolder berbangsa Indonesia, 31 tahun meninggal setelah 3 hari dimasukkan ke wad ICU. Beliau mengalami kemalangan sewaktu sedang memasang perancah Frame di sebuah tapak bina di Petaling Jaya apabila sebatang besi concrete yang dipotong jatuh dan terus menembusi safety helmet beliau dan tercucuk ke kepala beliau. Mayat mangsa telah dihantar ke Indonesia oleh kontraktor yang terlibat, sehingga kini masih tidak diketahui apakah bentuk tindakan yang diambil oleh JKKP Selangor mengenai perkara ini.

Komen:

Kepada safety practitioners yang kerja di High Rise building….cubala check, ada tak tempat pembuangan sampah dari tempat tinggi atau tidak? (Chutes) dan adakah chutes tersebut di design, calculate dan dipasang mengikut penyeliaan Professional Engineer? Dan last sekali…. Saya cukup ‘meradang’ kalau jenis manusia / pekerja yang dok baling debris ke bawah dari tempat tinggi! Orang takde akal!!!

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Tue Aug 05, 2008 1:41 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 05, 2008 12:26 pm
Posts: 1
Salam.....
Saya nie newcomer in ths forum and website. Nak tanye ada tak keratan akhbar ttg kejadian Kemalangan Gondola di Ampang? Saya cube browse dlm website NIOSH & DOSH tak jumpe plak.
Harap dapat bantuan sebab nak buat assignment on Multiple Fatalities in Malaysia.
Terima kasih.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 151 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group