NIOSH FORUM

It is currently Fri Nov 28, 2014 4:56 pm

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 151 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Next
Author Message
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Thu Dec 10, 2009 6:41 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Salam

Wow! Are you asking for the Safety Factor yang dinyatakan dalam BOWEC 1986 atau apa yea? Since dalam Part X, safety factor adalah 4, walaupun Malaysian PE mengimplementasikan Safety Factor 3. Cara penggunaannya .... panjang nak ceriter, but are you looking for this answer? Please advise....

Seperkara lagi, since you ada banyak subcontractor yang melanggari issues safety on scaffolding, then you may engage us for scaffolding inspection activities dan keluarkan pekeliling pematuhan on the findings. (Maaf advertise sikit...)

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Thu Dec 10, 2009 7:53 pm 
Offline

Joined: Tue May 26, 2009 1:30 pm
Posts: 2
Dear Encik Irzai,
Basically they only have 2 basic competent s/fold...i try to control them by my guidelines..need to establish a system that they must have my permission before erect s/fold. For your info..we only allowed tubular type and they are using JIS...i know in BOWEC just mentioned about BS but my management agreed to have JIS with a few conditions. Thats fine with me but the design of the s/fold are very bad and poor. If you saw it, i know that you will be jump like hell. Probably next year we are going for basic s/fold training in NIOSH or perhaps you have any proposal for us and also i interest to have 1 or 2 day training regarding the s/fold from you for our staffs.

and yaaa i need to know how to calculate the safety factor, if that fine with you.

thanks for sharing encik irzai.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Thu Dec 10, 2009 10:58 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Salam

Sahabat.... as mentioned. If your contract clearly stated they must supply scaffolding under BS 1139 requirements, then it must be followed. Please do not allow such substantial standard to be used at your site on whatever condition unless Professional Engineer approve for such calculation, design & endorsement is there....otherwise, let say there is a collapse in the structure or failure, who is going to be answerable for that? Contract people? Purchasing or accounts? Everyone will be POINTING AT YOU! Sadly, that will be true when it happen especially when they are looking for scapegoat.

So, my small advise is always emphasize of control starting from Contract department where they MUST UNDERSTAND if such allowance given, what impact could happen especially when the load estimation is taken into account! Please note that we, Asian culture does not really take consideration of what so called 'load duty' until the structure collapse! JIS and BS standard is 2 different specifications and strength!

Please note that I'm not against any material than BS 1139, as long as the design, calculation and the structure is designed accordingly and the user understood the duty of the structure. But to mixed like ROJAK will obviously jeopardize the rigidity and the strength of the structure. I know that its not easy to enforce or change something within one night, but the 1st step must be taken. My approach will be:

1) Competence person - 4 person. If they have 10 scaffolders, then 2 must be competence
2) All scaffold Structure must have the design & load and if more than certain height, to be supported with PE design, calculate & endorsement.
3) Understanding the nature of the temporary structure, what is it going to be used for
4) Inspected once / week @ bad whether.
5) Please study your price...if price is too low...then as a saying...you just cant get a apple pie with apple sh*t.

As for the training... yup ada 7 training provider dalam senarai JKKP, tapi kalau nak ambil dengan CIDB, sure why not...its Free, we can arrange them for you. Cuma, perhaps you should start with awareness level, not only your staffs, but the sub-contractor as well....lagi best kalau minta JKKP datang sekali dengar ceramah....

Hope my simple explanation clears....

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Fri Dec 11, 2009 5:16 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 11, 2009 12:32 pm
Posts: 10
Location: shah alam
salam encik irzai

saya masih seorang pelajar dalam bidang safety, dan sekarang menjalankan praktikal di satu tapak pembinaan ni.
saya dapati scaffold inspection yang dijalankan di tapak ni dijalankan oleh SHO sendiri disebabkan beliau juga seorang competent person untuk scaffolds. Maka, setiap scaffold yang dipasang, akan diperiksa dan diluluskan olehnya sendiri.
Persoalan saya, jika audit dijalankan, perkara macam ni boleh diterima ke?

harap2 encik irzai dapat membantu


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Fri Dec 11, 2009 7:13 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Dalam kerja2 pengendalian perancah, jelas dalam peraturan, mewartakan bahawa pemeriksa perancah perlulah kompeten dan dilantik oleh majikan tersebut. So, dalam kes ini, tidak ada menjadi kesalahan apabila SHO sendiri memeriksa perancah dan meluluskannya, dengan syarat jelas beliau merupakan competent scaffolder. TETAPI, persoalan yang wujud adalah, siapa yang SUPERVISE PEMASANGAN PERANCAH? INGAT! Kemalangan boleh berlaku SEWAKTU atau SELEPAS perancah siap dipasang.

Sekiranya tiada penyelia perancah (1 Kompeten + 4 Helpers) sewaktu pemasangan perancah, dan SHO tersebut juga ditugaskan (secara 'pow') untuk menyelia & memeriksa maka, secara ethically ianya adalah SALAH! Ibarat memeriksa diri sendiri dihadapan cermin, buruk pun kata ok....so, mana2 kerja pemasangan perancah memerlukan 2 orang kompeten, 1 - Penyelia dan 1 - Pemeriksa.

Si pemeriksa pun perlu tahu apa yang nak diperiksa. Yup memang benar ada sahaja sijil kompeten boleh melaksanakan kompeten, tapi kena tahu juga apa yang nak diperiksa! Jangan main bedal aja.... teori dengan praktikal ada kalanya berbeza... modul yang diterapkan di Malaysia tidak menekankan aspek Pemeriksaan....so, please use checklist dan kalau TAK SELAMAT, JANGAN TAKUT MENYATAKANNYA! Nyawa orang ditangan anda!

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sun Mar 14, 2010 1:24 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Salam

Lama menyepi....bukannya merajuk, tapi jammed dengan keja - kerja scaffolding.... insyallah, lepas nie wokeh....by the way, nak share satu soalan dari forum NRG.....share bersama....

Dear Encik Mohammad Zailan,

How're you doing? Would appreciate if you can advised me on the following issues,

1. Is it a mandatory that the scaffolder need to have attending a basic scaffolding
course prior can be allowed to involve with the erection of scaffolding?
Yup! Its clearly stated under BOWEC 1986 under regulation 74 where it clearly stated that "No scaffold shall be erected or altered or dismantled except under direct supervision of Designated Person" and under Scaffolder Registration guideline, only 1 competent scaffolder is allowed to get 'assistant' of 4 helpers. Few things you need to aware about:

1.1 Designated Person - Those who have completed the Basic Level Scaffolding Competency Course which include Frame, Tubular & Modular and off course pass and register to State DOSH within 1 year from attending the course. Lambat, sorry le...

1.2 Designated Person - Only meant for WARGANEGARA MALAYSIA!!! So, any of those foreigners yang claim that they are competent, you can say "Go Fly Kite!" Exceptional for some expatriate who do apply and approved to JKKP Putrajaya as competent scaffolder...tapi the word "Expatriate" dengan PATI beza yea....

1.3 Helpers - defined as helpers.....it means they are assigned to assist the scaffolder in erecting scaffold, not the other way..... but sometimes it also very confusing when the guideline sendiri meletakkan 4 helper untuk satu competent person! So....siapa sebenarnya yang pasang scaffold?



2. Can a person who have an expereience but have not atttened the scaffolding course
are allowed to involve in the erection of scaffolding?

As mentioned.....under the law, NO! seperti kes bawa kereta..... pengalaman dah 15 tahun, tapi lesen takda...boleh ke? Mungkin boleh, selagi belum kena tangkap, tapi sekali kena tangkap...atau worst, accident? Sape kena jawab? Yang pastinya, SHO jelas kena bertanggungjawab, since antara salah satu tugas SHO adalah memastikan OYK menjalankan kerja di kawasan tersebut!


Lastly, please advised on Dosh requirement on competency for scaffolder basic requirement. Looking to hear from you soon.

I dont really understand on the question of requirement, but generally any temporary structure more than 3m height which can cause injury when fall must be erected, modified or dismantled by competent person, and the level of Basic - Intermediate - Advance has its own scope of work! The understanding of the duties of the structure, the load it can sustain, the strength, rigidity and even environmental factor must be taken into considerations. Last but not least, the inspection to be done at every 7 days by competent scaffolder as well (Not the same person). PLEASE NOTE THAT ONLY SCAFFOLDER CAN ISSUE / REVOKE SCAFFTAG! Even a REGISTERED SHO CANNOT REVOKE or ISSUE Scaff Tag, its UNLAWFUL!

Thanks

irzai @ MSC Team

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sat Mar 20, 2010 8:36 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Salam en zailan.saya Nor,sho yg bekerja di slh sebuah company d labuan.untk pengetahuan en zailan,scaffolding d sabah sarawak agak longgar procedure..saya pernah merujuk di jkkp putrajaya dan kota kinabalu.tp jaw nya berbeza..

Saya ingin mendapat kepastian dr beberapa kemusykilan..sy pernah berjumpa dgn en di satu seminar d penang..en sifu dlm bidang ni,jd better merujuk kpd en

1.blh kah scaffolder (intermediate) menjadi erector (scaffolding basic) dan dlm masa yg sama menjadi inspector untk working platform yg d erect sendiri oleh beliau..putrajaya said cannot, kk said better
CONFIRM BOLEH! Lesen intermediate BOLEH menyelia kerja - kerja pemasangan scaffold structure jenis BASIC, tapi BASIC tak boleh memasang structure jenis INTERMEDIATE & ADVANCE. Nak tahu apa beza antara BASIC - INTERMEDIATE - ADVANCE ....haaaa tu kena invest sikit, since nak menjelaskannya ambil masa. Tentang pemeriksaan 'own structure' yang tu dua - dua jawapan (Putrajaya & KK adalah BETUL)! Putrajaya mengatakan TIDAK BOLEH berdasarkan ETHICAL, iaitu supervisor @ erector tak boleh memeriksa structur perancah sendiri! Sedangkan Kota Kinabalu juga BETUL apabila menjelaskan bahawa PENYATAAN ini TIDAK ADA DALAM BOWEC 1986!

2.erector (yg tidak d daftarkan dgn JKKP) tp mempunyai pengalaman scaffolder selama 15thn dan mempunyai sijil latihan scaffolding dr pusat latihan yg tidak berdaftar dgn jkkp.adakah mereka layak menjadi scaffolder erector atau hanya boleh menjadi helper?dan jika mereka ingin berdaftar dgn jkkp,adakah mereka masih perlu menduduki kursus dan ujian?

Tak kirala MELANGIT MANA ilmu scaffolder tersebut, tapi kalau tak register dengan JKKP, maka 'ariosssss'! Tak laku, lebih2 pun dapat gaji helper aje! As mentioned hanya ada 8 training institut yang mengendalikan kursus kompeten... selain dari senarai tersebut, tiada...waima dari luar negeri pun.... yang nie jelas dalam pekeliling..... kami ada istilah untuk mereka ini .... biasanya kami panggil 'scaffolder' untuk yang dah register dan punyai pengalaman lama..... yang tak register dahla tu buat @ pasang dengan tak selamat kami panggil "scaffbodo"

Kemusykilan timbul apabila jkkp sendiri tidak pasti dan mengatakan ada the latest pekeliling akan keluar tp setakat ni sy sendiri kurang pasti dgn procedure scaffolder yg sebetulnya. PEKELILING? Yang pastinya, JKKP pun memang betul dah pening! Jangan tanya saya kenapa....tapi kalau asik tukar PEKELILING dan PIC dalam setiap state tak faham @ aware apa yang berlaku...jangan pelik kalau lebih dari itu pun boleh terjadi! Pekeliling lama TETAP TERPAKAI! Hanya those yang dah attend kursus tersebut BOLEH MENDAFTAR SEBAGAI SCAFFOLDER

Harap en zailan dpt membantu.thanx a lot

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Tue Apr 27, 2010 4:26 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Recently we received a call from client yang bising - bising since main client / contractor enforce them to have competent person waima structure tersebut tak sampai 10 meter pun..... puas kami nak explain dengan si client on what is the relevancy of such regulatory requirements and how significant kalau ianya tidak dipatuhi.... tapi kalau dah mindset dah set, semuanya membazir.... then apa lagi kami boleh kata selain "TAKE IT OR LEAVE IT" Lastly kami terima a call dari syarikat yang sama yang minta kami buat checklist backdated untuk depa.... sounds funny apabila depa sanggup bayar 5 times much higher, tetapi selepas siasatan, didapati structure tersebut COLLAPSE!!! dan kami diminta 'potong' kepala untuk 'dipersembahkan' kepada JKKP!!! such a nuisance!!!

So, guys out there especially yang dok buat inspection...please note that its all about letting your duty on the structure pastu balik rumah.... so, please watch out with such nuisance activities! I've always REMIND ALL SCAFFOLDERS (Tak kira samaada erector atau inspector) JANGAN SEKALI-KALI copy sijil Pengendali perancah anda dan 'pacak' atau beri kat mana2 syarikat pembinaan.....akibatnya 'MEMANG SELAMAT LA". Satu kes dimana sijil kami TELAH DIJUAL dan kami tahu apabila pihak JKKP menghubungi kami. So, watch out guys....

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Sat May 08, 2010 10:49 pm 
Offline

Joined: Sun Dec 09, 2007 12:55 pm
Posts: 14
Location: Seremban Two, Seremban
tuan zailan,

saya nak tanya sikit ni berkenaan requirement untuk scaffolding inspection ni. saya faham yang scaffolds ni kena diperiksa oleh competent person dan sebagainya. tetapi saya tidak jumpa requirement ini dalam sebarang guideline atau regulation mana2 yang mengatakan scaffold sekian2 tinggi kena inspection...

bila kita nak bagi tau management benda macam ini dia akan tanya balik mana undang2 tulis kat mana? sebabnya bila kita mintak contractor buat inspection macam ini maka kos project akan naik lah....kalau scaffolds tu tinggi2 ok lah jugak, ini kadang2 dua-tiga bay sahaja dan tak tinggi sangat cuma satu atau dua tingkat saja....

inilah dilemanya...terimakasih ....

_________________
azhar_1st@yahoo.com
Seremban Two


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SCAFFOLDING AT SITE
PostPosted: Fri Jun 04, 2010 5:07 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
Salam.

Bang, ada terdapat beberapa pegangan terhadap peraturan ini. 1st, dalam BOWEC 1986, Peraturan 74 (1) JELAS MENYATAKAN bahawa TIDAK ADA PERANCAH DIBENARKAN DIPASANG - DIUBAHSUAI - DIBUKA kecuali dengan penyeliaan terus oleh 'Designated Person'. Maka, kalau kita merujuk pernyataan ini, maka jelas bahawa pasang aja scaffold kena diselia oleh kompeten person.

2ndly, rujukan kepada peraturan sama, subregulation 86, untuk working platform apabila perancah dipasang lebih 3 meter yang membolehkan pengguna jatuh, maka beberapa tindakan perlu diambil serta subregulation 88 (1) pemasangan susur perlindung sisi (Edge protection) yang memerlukan beberapa tindakan susulan dalam memastikan keselamatan perancah.

So, dengan mengambilkira kenyataan tersebut, maka those yang memasang perancah melebihi 3 meter perlu ada competent person. Tetapi sekiranya pihak berkuasa enforce setiap pemasangan, maka ianya juga betul.

Harap ianya jelas..... errrr, any chances team kami masuk pasang scaffolding di seremban? He, he, he.... buat marketing sikit...thanks

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 151 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group