NIOSH FORUM

It is currently Fri Aug 29, 2014 6:51 pm

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: HIRARC
PostPosted: Fri Dec 28, 2007 12:26 pm 
Offline

Joined: Sat Dec 15, 2007 9:44 pm
Posts: 1
ASSALAMUA'LAIKUM WBKT & SALAM SEJAHTERA

boleh sesiapa terangkan pada saya apa sebenarnya hirarc dan bagaimana nak melakukannya(apa perlu ada pada hirarc?)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Sat Dec 29, 2007 6:07 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 27, 2007 4:17 pm
Posts: 3
Waalaikumsalam..
al hafiz..
Nie ape yg den tau la...HIRARC means Hazard Identification,Risk Assessment & Risk Control.from the definition pun kita da bole agak ape maksudnye kan..
So 1stly Hazard ID-what is da hazard at your designated workplace i.e fire,physical, chem, electrical, falling..etc.
Pastu Risk assessment-rank your hazard base on risk table (likelihood x severity = risk)
contoh; hazard of slippery floor
likelihood for the acc to happen =2
severity if the acc occur =2
so the risk is: 2 x 2 =4 (if 1~2,low risk
3~6 risk
8~16 high risk)
lastly Risk Control-yg hierarchy of control tu la i.e elimination,substitution,isolation,eng cntrl,admin control n PPE.

ada kwn2 lain yg nak add in? silakan..Hope that this will help..salam..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Wed Feb 13, 2008 4:53 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 05, 2007 1:00 pm
Posts: 5
Ya, namanya saja canggih,tapi basically ia sejenis Table HAZOP
. Di mana apa yang menjadi intipati kepada kerja ini adalah penglibatan senior staff.
Cabarannya adalah macam mana nak menetapkan kadar betapa beratnya sesuatu risiko? Kebarangkalian berlaku dan sebagainya. Sebaik-baiknya kalau nak buat benda ni, haruslah ada database (e.g. Dow Index, Rizalproxy dsb).
Soalan yang bagus untuk anda ketahui basicnya.Ia semacam mainan agak-agak bila nak kena atau tidak sambil baling dart.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Tue Feb 19, 2008 2:59 pm 
Offline

Joined: Sat Nov 17, 2007 9:10 am
Posts: 3
Location: Klang, Selangor
Dalam kes saya, saya gunakan maklumat berkenaan kejadian kemalangan yang telah berlaku untuk menilai kadar magnitud risiko tersebut selain dari kadar keterukan sekiranya berlaku kejadian yang tidak diingini. Untuk first step kita boleh buat JSA dulu then baru kita proceed untuk buat HIRARC. Proses ini bukan hanya melibatkan HSE Personnel tetapi staf yang terlibat dengan sesuatu proses tersebut agar JSA lebih tepat.

Insya Allah saya akan huraikan dengan lebih lanjut masa yang akan datang bersama dengan table sekali. :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Thu Apr 24, 2008 2:53 pm 
Offline

Joined: Thu Apr 17, 2008 3:26 am
Posts: 63
:mrgreen:tks


Last edited by Matahari on Sun Nov 09, 2008 6:44 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Tue Apr 29, 2008 3:17 am 
Offline

Joined: Thu Nov 08, 2007 7:31 pm
Posts: 17
matahari
can you email me so that i can send you some documents in my library....

Apa yang kita tak nak adalah blindly copy paste SOP tanpa melihat kesesuaian perlaksanaan di tempat yang kita nak implement...

SOP yang too details is good but whether your management agreed to follow or not

SOP yang too generic and simple, become useless sebab banyak grey area

Jadi pastikan SOP yang anda nak develop tu cover most of the area dan clear roles and responsibility. Jadi mudah orang nak follow


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Mon Nov 03, 2008 2:18 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 03, 2008 10:28 am
Posts: 1
Asslamualaikum dan salam sejahtera to all safety practitioner...

Saya ni budak baru belajar nak tanya berkenaan dgn HIRARC ni... saya SHO pun belom lagik... tapi pegang jawatan SHE Exec.. kalau takde aral melintang tahun depan boleh register la...

ok, operasi yang dijalankan adalah incinerator... namun demikian, masalah saya sekarang loading bahan dijalankan dgn manual, takde conveyer (incinerator kecik jerr)... bila pintu hopper bukak, asap yg keluar mmg banyak... dan kadang2 asap escape dari celahan pintu hopper... Operator handling system ni berdepan dengan masalah asap hitam yg keluar tu....depan muka jer... saya mencadangkan untuk buat medical surveillance tentang respiratory protection. PPE ada pakai, tapi saya taktau sejauh mana ia membantu melindungi... pakai N95 respirator dgn safety glasss je.. operator ada mengadu sakit tekak n batuk2...

Soklan nyer... nak go straight ke medical surveillance ker ? OR kene buat HIRARC dulu... untuk hazard identification, dah tau..smoke ! tapi mcm mana nak assess ? tambahan pulak ini bukan bahan kimia... tak termasuk dlm USECHH 2000 yg ada state medical surveillance....

the only yang dpt saya kaitkan adal OSHA seksyen 15 "tanggungjawab majikan"... regulation untuk smoke protection tak jumpa la pulak...

minta bantuan dari SHO sekalian....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Mon Nov 03, 2008 10:06 pm 
Untuk belajar pasal HIRARC, lihat guidelines terbaru DOSH : Guidelines For Hazard Identification, Risk Assessment and Risk Control (HIRARC) 2008.

Biasanya, kita perlu buat Risk Assessment dulu. Sebagai contoh, CHRA. Mmg pekerjaan tersebut tdk melibatkan bahan kimia, tetapi asap yg terhasil dari pembakaran tersebut akan menghasilkan pelbagai bahan kimia. Pada masa ini la baru pekerja terdedah dgn bahayanya.

Untuk menangani masalah asap, paling baik kalau kita dapat tahu apa kandungan asap tersebut. E.g. CO, CO2, NO2, Dioxin etc. Ini kerana PEL setiap satu berbeza, kesan juga berbeza. Cthnya, PEL CO = 25ppm, NO2 = 3ppm etc.

Berapa byk kandungan bahan2 ini juga boleh diketahui secara kasar sekiranya kita ada buat environmental monitoring utk stack incinerator tersebut.

Kalau kita tahu apa kandungannya, kita boleh buat chemical exposure monitoring (kalau practical la). Cthnya, buat monitoring utk CO atau inhalable/respirable dust etc.

Kalau kita x boleh nak baiki pintu yg rosak tu @ xleh nak guna engineering control, lebih baik suruh pekerja pakai respirator.

Mungkin dlm medical checkup, leh masukkan Lung Function Test sekali.

Harap dpt membantu serba sedikit. Any comments?


Top
  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Tue Nov 11, 2008 4:50 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 5:21 pm
Posts: 33
Location: Borneo Island
Munir Mansor wrote:
Operator handling system ni berdepan dengan masalah asap hitam yg keluar tu....depan muka jer... saya mencadangkan untuk buat medical surveillance tentang respiratory protection. PPE ada pakai, tapi saya taktau sejauh mana ia membantu melindungi... pakai N95 respirator dgn safety glasss je.. operator ada mengadu sakit tekak n batuk2...


N95 tu untuk particle jer bro, bahan kimia memang tidak akan ditapis.
tu yang mengadu sakit tekak tu..
satu lagi, operator tu ada diberi latihan tak cara penggunaan PPE (respirator) tak?..
saiz PPE tu sesuai ke tak?,
ada buat fit checking ker? ada fit testing tak?

Munir Mansor wrote:
Soklan nyer... nak go straight ke medical surveillance ker ? OR kene buat HIRARC dulu... untuk hazard identification, dah tau..smoke ! tapi mcm mana nak assess ? tambahan pulak ini bukan bahan kimia... tak termasuk dlm USECHH 2000 yg ada state medical surveillance....


Smoke bukan bahan kimia?..
Saya kurang setuju dgn kenyataan ini.
HIRARC sepatutnya dapat mengenalpasti hazad yang bakal dihadapi.. dan seterusnya mencadangkan langkah2 kawalan dan pencegahan, hasil dari penilaian (assesment)..
assesment tu kenalah buat chemical monitoring,
kena tau apa benda yang kena incinerate tu, supaya boleh tau apa by-product atau end product yang akan terhasil...
then setelah bahan kimia telah dikenalpasti baru refer tu USECHH 2000, sama ada perlu medical surveillance ke tidak...

atau cara yang tak baiknya, bawak pekerja yang sakit tu kepada OHD, still OHD akan minta u buat occupational history utk mengenalpasti pendedahan yang dialami.. then balik kepada ur HIRARC juga.....
kesimpulannya
HIRARC tu sepatutnya dah buat dulu... klu tak ada ada eloknya buat,
kalau sudah ada, buat review... kut2 ada hazad yang tidak dikenalpasti atau langkah kawalan yang ter'miss'....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HIRARC
PostPosted: Tue Nov 11, 2008 5:17 pm 
Offline

Joined: Mon Feb 25, 2008 10:37 am
Posts: 7
menarik perbincangan ni.. lagi2 bab chemical.. faveret but not expert.. byk nak kena blajo lagi...

spt yg diutarakan oleh bro2 tadi, eloklah you kick-off meeting utk jalankan hirarc utk setiap proses/stesyen dalam process flow tmpt you. then baru you allocate dari result tu, mana yang memerlukan control the risk stages. menarik tau buat hirarc ni, nanti hampir suma yg ada dalam group tu akan bagi you 1st indicator wheteher they are fully understand, part-understand or 'what are you talking about-understand' level. then you boleh propose utk masukkan training tu dalam laporan oleh assessor(kalau ada berkaitan dgn usechh) atau comeback to your shc berpegang pada osh policy.

masa i buat dulu, taktikal( macam main bola lak) utk dptkan cukup korum utk deciding factor ialah ketika dalam shc meeting. advantage ialah mostly diorang dah ikut kursus shc, so diorang ada faham serba sedikit keperluan tu. hehehe.. ada yg approved, ada yg idak tapi masa masih lagi ada(macam mesy. pemilihan daa, hehehe).

jgn lupakan envi-monitoring, lagi2 stack emissions.. bestnya klu hands-on dlm industri ni..huhuhu

_________________
regards

-to be or not to be-


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group