NIOSH FORUM

It is currently Fri Oct 24, 2014 11:20 pm

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 64 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Author Message
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Mon Apr 28, 2008 4:25 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 14, 2007 11:18 am
Posts: 161
Location: Pasir Gudang, Malaysia
Mr. nazimyusof,
Utk Boset, sememangnya sudah di masukkan EBS syllybus....hanya TBoset sahaja yang tak gunakan.
Beberapa training provider sudah lama menggunakan EBS, hanya PMU sahaja yang mahukan M-Boset menggunakan EBS mengikut kursus Boset yang lain tuh.
But, normally they not used word BOSET, they used BOSIET. Bezanya cuma I' is for Induction.....

Sama juga dengan 4 point harness (talipinggang)....dulu guna 2, sekarang wajib guna 4 point.....same like a cut and paste from OPITO standards....

_________________
-grand-


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Mon Apr 28, 2008 4:29 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 14, 2007 11:18 am
Posts: 161
Location: Pasir Gudang, Malaysia
Menjawab persoalan Matahari...
Yes, BOSIET course sudah dimasukkan syllybus di bawah :
- First aid 1
- Basic fire fighting
- Sea survival
- HUET with EBS
- Safety induction
- dan beberapa course yang lain.....

_________________
-grand-


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Tue Jul 22, 2008 10:55 pm 
Offline

Joined: Fri Feb 01, 2008 8:17 pm
Posts: 4
Grand
yes .. masih setia kat TLO... kenape.. nak tanya invois yg banyak sangkut ke.. hehe..

Just for sharing info. Most of contractors pening2 dengan requirement by Clients on EBS requirement. If ada yg masih blurr, I would like to share the difference between PCSB and SSB/SSPC requirement :

A. PCSB
- EBS is mandatory for all personnel yg nak apply OSP or renew OSP after 1st April 2008
- For personnel yg dah ada OSP and current BOSET tak ada EBS, its ok. Tak perlu attend special EBS, but bila BOSET/OSP dah expired nanti, kena attend refresher course c/w EBS

B. SSB/SSPC
- EBS is mandatory for personnel traveling offshore via chopper (effective date 1st Sept 2007)
- Its no required for personnel traveling via crew boat, tetapi adalah digalakkan utk undergo the training.

Sekian seperti official information yang syarikat saya perolehi dari respective organisation. Kepada yg memerlukan maklumat lanjut or any clarification needed, its better to directly contact the correct person of the above organisations..


.. wassalam ..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Wed Jul 23, 2008 2:04 am 
Offline

Joined: Thu Apr 17, 2008 3:26 am
Posts: 63
Just to share something from the book,

EBS - Emergency Breathing System is design to increase survival time during the helicopter emergency, prior to escape from a submerged cabin.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Wed Jul 30, 2008 12:02 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
Matahari wrote:
...is design to increase survival time during the helicopter emergency


Yes, basic theory.

There was a research done in 2001 by one of NATO’s organisation which indicates that the 15% fatality rate from helicopter ditching cases worldwide is basically caused by drowning.

Well, the basic principal cause of drowning is of course due to inability to hold breath long enough to make an escape, especially to those who are smoking cigarette...haha!! (just kidding). The provision of this EBS thingy, (either re-breather or compressed air unit), would definitely increase the survival time underwater. Dan oleh yg demikian akan meng-improve survivability.

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Sat Aug 02, 2008 10:31 am 
Offline

Joined: Fri Feb 29, 2008 3:50 pm
Posts: 4
Dear rezahuzainie

Tumpang komen

I agree with you but again remember it all depend on the training you had done. Have you ever go thru this course? Do you still remember how to used them after some time.

as you said

"especially to those who are smoking cigarette...haha!! (just kidding). "

Ask divers what they think of smoking (ha! ha! ha! ........and I am not kidding)

as you said

"would definitely increase the survival time underwater"

Thank you


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Mon Aug 04, 2008 11:13 am 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
xtrapper wrote:
Have you ever go thru this course?
rezahuzainie wrote:
Saya nih kerje kilang kicap jek, tak naik chopper, hanye naik forklift jenama Toyota...itu pun second hand punye hehe!!
..... course bawak forklift ada la...hehe!!

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Fri Aug 08, 2008 4:16 pm 
Offline

Joined: Fri Feb 29, 2008 3:50 pm
Posts: 4
rezahuzainie wrote:
xtrapper wrote:
Have you ever go thru this course?
rezahuzainie wrote:
Saya nih kerje kilang kicap jek, tak naik chopper, hanye naik forklift jenama Toyota...itu pun second hand punye hehe!!
..... course bawak forklift ada la...hehe!!


kesiaan tapi kena buat course tu lagi kesian.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Sun Aug 17, 2008 1:37 am 
Offline

Joined: Wed Nov 14, 2007 11:18 am
Posts: 161
Location: Pasir Gudang, Malaysia
Yup Yatia.....alhamdulillah awak masih setia dengan TLO, kirimkan salam saya pd Mr. Roslan (Big Boss).
Macam mana dengan S3000, dengarnya banyak kekosongan atas barge tersebut.....boleh la saya intai2 peluang...

Pada yang dah melalui kursus BOSIET atau TBOSIET, memang ada yang mengeluh bila sampai bab HUET. Tapi apakan daya terpaksa juga melalui 8 jenis exercise utk HUET...kalau tak...tak competent la jawabnya.

Pada saya dah menjadi kebiasaan sebab 2 atau 3 hari seminggu saya terlibat dengan exercise tersebut.

Sedikit maklumat :

PMU sudah beberapa kali mengadakan mesyuarat bersaya STP bagi mendapatkan kata sepakat bagi memulakan M-BOSET, beberapa requirement telah dibuat bagi membolehkan ianya di masukkan kedalam MIS...diantaranya :
- Kursus M-BOSET di wajibkan kepada personnel yang nak ke offshore di Malaysia
- Expired selama 2 tahun sahaja
- Di dalam kursus 'Sea Survival' akan di masukkan module terbaru iaitu ' Land Survival' (Theory)
- Beberapa perubahan di dalam module 'First Aid', 'Fire Fighting', 'Sea Survival' dan 'HUET'

Semua perubahan dan module M-Boset masih di dalam proses bagi kelulusan dan masih belum di kuatkuasakan, sekarang masih menggunakan module BOSIET yang sedia ada.

_________________
-grand-


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Offshore, Oil & Gas info & update + legal requirement
PostPosted: Sun Aug 17, 2008 11:02 pm 
Offline

Joined: Thu Feb 07, 2008 12:07 am
Posts: 5
Grand, is the M-BOSET recognise regionally or worldwide or just for Malaysian operation. Kalau hanya utk Malaysian ops je, abis camna plak klu Com yg buat kejo kat Malaysia & international, takan nak suruh budak2 tu kena selam banyak2 dalam kolam tu..lapan kali pun dah cam nak tercabut nyawa

8-) Headhunter


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 64 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group