NIOSH FORUM

It is currently Tue Sep 02, 2014 10:32 am

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 77 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Next
Author Message
 Post subject: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Wed Nov 07, 2007 2:04 am 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 12:18 am
Posts: 40
Dear All....

Kepada sesape yang 'berminat' mendapatkan "SPOT QUESTION" paper 1, 2 serta workstation, bolehla refer kepada saya.....please intro dulu, baru bleh bagi haaaaa....insyallah mujarab....tak bleh posting kat sini directly....soalan sahaja...jawapan takdak......kena study sendiri...cuma nak discuss...sangat digalakkan....bukan discuss soalan yea..... :lol:

Mohammad Zailan Haji Siwan
irzai@tm.net.my
0123754941/0196874242


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Wed Nov 07, 2007 11:23 am 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 5:49 pm
Posts: 18
Location: melaka
emm... tima kasih bro (nanti den belanjo nasik minyak..opss nasi ayam)..tima kasih...jasamu tetap dikenang... bakal-bakal yang nak dok exam tuh ha apo lagi ...utk p1 dgn p2 boleh cita sket.. utk p3 lom leh lagi sbb baru lepas ambek....ok p1 dgn p2 (bln 8) soalan memang best..ramai gak yang lulus..janji rajin membaca..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Wed Nov 07, 2007 11:47 am 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 9:23 am
Posts: 31
8-) ..betul kata rol-007 tu..oops!marah pak din(007) kita nanti..
sekadar kongsi soalan yang telah keluar pada..work station exam Okt/Nov yang lalu.
Station 9-(saya mula dengan station 9)
Diberi certificate of fitness sebuah jentera:
1-Bilakah tarikh luputnya dan adakah masih sah digunakan, apakah nama jentera tersebut, berapakah maksima yang dibenarkan untuk beroperasi?
Station 1-
Polisi Keselamatan dan Kesihatan-apakah kekurangannya.Mengapa kekurangan yang dinyatakan perlu ada dalam polisi.

Maaf..nanti sambung..ada kerja..atau ada orang lain yang nak tolong sambung!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Wed Nov 07, 2007 12:43 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 12:18 am
Posts: 40
Bang.... Soalan jangan discuss kat sini....kang kena dapat surat .... kiter citer kat luar, kalau nak citer kat sini, bulehhhh tapi kena sediakan jawapan sekali...barula dinamakan perbincangan.....aikkkkk semua geng SGC / MSC (Melaka Safety Corner)...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Wed Nov 07, 2007 12:52 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 5:49 pm
Posts: 18
Location: melaka
aisey...dah sent ler....soriiii..... :oops:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Wed Nov 07, 2007 1:57 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 9:23 am
Posts: 31
:oops: ..Maaflah...aku ni tengah belajar pantang larang camna nak naik gunung ledang...!Hati nyamuk tak dapat kumpul sebab nyamuk dah habis kena sembur ngan sheltox. Anyway..good idea kita bincang personaly! 8-)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Tue Nov 13, 2007 9:57 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 12:18 am
Posts: 40
PERBINCANGAN SPOT QUESTION....& JAWAPAN...

Contoh Soalan V: SH Committee
a) Why SH Committee formation important (3 marks)
b) 4 functions of SH Committee (10 marks)
c) Composition of workers more than 500 + illustrations of the SH committee (7 marks)

Salah satu soalan favorite assessor adalah soalan ini, bukan sahaja kat kertas soalan, tetapi juga sewaktu Paper III. Biasanya, seorang assessor, tahu kalau yang amik ujian III adalah 'fresh graduate', masih 'green' atau berpengalaman..... so, kalau baca buku sahaja tak salah, cuma jawapan yang keluar pun berstail 'baca buku'...straight sahaja......so, my advise is, cubala tanya mana2 orang lama atau the best is, masukla secara volunteer SH Committee nie, jangan nak ambil exam baru berjinak2 dengan safety committee..... tak ikhlas namanya tu....

Sewaktu jawab..... kalo boleh ingat Section & Regulation dia lagi bagus..... cuma biasanya assessor akan tanya (Soalan tambahan), bagaimana nak implement SH Committee nie secara efektif kalo Top Management buat bodo dan sound kat kita yang dia ambil nie pun becoz of project requirement / client dan janji ada, jangan takde.....

Ps: Kes senario kat atas adalah KES SEBENAR.....nak tahu lebih lanjut...tanyala geng2 Tapak Bina (Construction)...betul Tak?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Wed Nov 14, 2007 1:17 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 14, 2007 11:18 am
Posts: 161
Location: Pasir Gudang, Malaysia
Pls follow the direction for paper discussion from Irzai.

_________________
-grand-


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Mon Nov 19, 2007 10:17 am 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 12:18 am
Posts: 40
Kepada sesaper yang dah "dapek" tu...please use it wisely as its a means to discuss the way to answer more proper and convincing assessor that you are worth to be passed as competent SHO..... Work smart guys!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: SHO Examination & Discussion
PostPosted: Mon Dec 10, 2007 2:07 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 5:49 pm
Posts: 18
Location: melaka
Aslkm..

Result exam dah kuar...alhamdulillah...Ardi hang camno?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 77 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group