NIOSH FORUM

It is currently Wed Sep 03, 2014 3:41 pm

All times are UTC + 8:45 hours




Post new topic Reply to topic  [ 43 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Career in Safety
PostPosted: Mon Jan 21, 2008 5:56 pm 
Offline

Joined: Mon Jan 07, 2008 11:31 am
Posts: 2
Saya seorang engineer yang telah bekerja di line production selama 7 tahun, dan sekarang ingin menceburi bidang Safety. 26hb Jan 08 ni insyAllah saya akan mula mengikuti kelas SHO Certificate. Saya cuma ingin bertanya, selain safety officer, apa lagi bidang kerja yang boleh didapati setelah menceburi bidang safety ni. Harap2 senior2 semua dapat membantu orang baru..:)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Tue Jan 22, 2008 6:58 am 
Offline

Joined: Thu Dec 13, 2007 5:15 pm
Posts: 610
Location: Melaka - KL - Penang - JB - Vietnam - Brunei - Indonesia
My advise is start dengan SHO course dulu…then sambil2 dok 22 hari kat NIOSH tu, ricky2 la schedule apa yang ada kat sana… borak dengan Training Coordinator u dan tanyakan skop kerja apa yang u minat…..then baru rancang what sory of aother kursus yang bersesuaian dengan u dan within your budget (Unless syarikat sponsor semua-la) :D

_________________
Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)
SATC Training & Construction Services
Tel: 012-3754941 / 019-6874242
Email: zailan@scaffold-access.com
http://www.facebook.com/mohammad zailan haji siwan
http://www.skype.com/irzai1973


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Tue Jan 22, 2008 11:13 am 
Offline

Joined: Mon Jan 07, 2008 11:31 am
Posts: 2
nape button reply invisible? ..anyway terima kasih en. irzai. kelas SHO course saya akan start sabtu ni di UMP. tak sabar pula rasanya. mesti luas skop kerja bidang safety ni. buat masa ni, semua kursus bayar sendiri ler sebab lain bidang, but you know what they say, you will never lose if you invest in yourself.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Tue Jan 22, 2008 4:34 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
bugpepel wrote:
Saya cuma ingin bertanya, selain safety officer, apa lagi bidang kerja yang boleh didapati setelah menceburi bidang safety ni. Harap2 senior2 semua dapat membantu orang baru..:)
Saya bukan senior, orang baru juga, hanye memberi pandangan. Berkenaan dengan bidang kerje yg saudara ajukan tu, apa yg saya nampak sepanjang saya bekerja nih, secara simplenya boleh terbahagi kepada 3:

1. Occupational HSE
2. Technical / Risk & Reliability Engineering
3. Environmental Science


Untuk setiap bidang kerja tu pula, ada 5 jenis thread practitioner, iaitu:

1. Enforcement – kerje dgn DOSH, DOE, etc.
2. Regulatory Representative – SHO, RPO, IH, OHD, etc.
3. Company Organization Chart – HSE Manager, HSE Engineer, HSE Executive, etc.
4. Consultancy – Trainer, HSEMS and HSE Documentation Developer, HSE Studies, etc.
5. Education – Lecturer, Researcher, Scientist, etc.

Contoh 1: Occupational HSE

- Enforcement : DOSH Officer.
- Regulatory Representative : SHO.
- Company Organization Chart : Corporate HSE Manager
- Consultancy : Scaffolding Trainer
- Education : Lecturer subject HSE

Contoh 2: Technical / Risk & Reliability Engineering

- Enforcement : DOSH Officer (Major Hazard).
- Regulatory Representative : CIMAH Competent Person.
- Company Organization Chart : Technical Safety Advisor
- Consultancy : HAZOP Chairman & Scribe
- Education : Lecturer subject Process Safety

Contoh 3: Environmental Science

- Enforcement : DOE Officer.
- Regulatory Representative : DOE Registered Subject Specialist – Soil and Geology.
- Company Organization Chart : Environmental Technician
- Consultancy : Environmental Baseline Study Consultant
- Education : Lecturer subject Environmental Science.

bugpepel wrote:
..saya akan mula mengikuti kelas SHO Certificate.
Anda sedang menuju ke arah Occupational HSE -> Regulatory Representative -> SHO. Tapi bukan bermakna anda tidak boleh termelencong atau dilencongkan ke bidang atau thread yg lain. Semua nih subjective, bergantung kepada corak career path yg saudara pilih. Pemilihan memerlukan sedikit research atau kajian serta exposure. Ini sangat penting bagi menentukan objective career saudara.

bugpepel wrote:
Saya seorang engineer yang telah bekerja di line production selama 7 tahun..
Dalam Technical / Risk & Reliability Engineering, ada banyak jenis Engineer yg berbau HSE jika anda ingin meneruskan career anda dalam bidang Engineering. Ada Risk and Safety Engineer, ada Vibration Engineer, ada Acoustic Engineer, ada Material & Corrosion Engineer, ada Asset Integrity Engineer, dan macam2 lagi yg agak specialized dalam bidang ini. Namun begitu, ada juga position Engineer dalam bidang Occupational HSE yg selalunye dipanggil HSE Engineer.

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Sat Feb 02, 2008 4:37 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 30, 2008 1:05 pm
Posts: 5
saya ada kawan sbg production technician...dia hanya ada sijil poli dalam automotive engineering dan dah bekerja selama lebih kurang 5 thn...saya nk bertanya beberapa soalan kpd senior2 kat sini...

1. boleh ke dia amik SHO cert?
2. kalo la dia boleh....senang ke dia nk dpt keje sbg safety officer dgn hanya guna sijil poli + SHO cert tu?
3. dan berapa starting gaji utk org yg ada SHO cert tapi tade pengalaman?

TQ


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Sun Feb 03, 2008 11:06 am 
Offline

Joined: Mon Nov 12, 2007 11:25 pm
Posts: 77
Location: Alor Gajah-Melaka
Dear ichak16,

1. boleh ke dia amik SHO cert?
Boleh.Buat masa ini sesiapa yang ada sijil sekurang-kurangnya SPM boleh mengikuti kursus SHO

2. kalo la dia boleh....senang ke dia nk dpt keje sbg safety officer dgn hanya guna sijil poli + SHO cert tu?
Senang atau susah untuk mendapatkan kerja sebagai SHO/lain -lain karier pun bergantung kepada diri sendiri lah.Skill untuk "menjual' pengalaman dan pengetahuan kepada pihak majikan.

3. dan berapa starting gaji utk org yg ada SHO cert tapi tade pengalaman?
Jawapan kepada soalan 3 ini telah diulas dengan baik oleh bro. irzai dalam topik lain.sila lah rajin -rajin browse...ok


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Wed Feb 06, 2008 7:21 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 05, 2007 2:02 pm
Posts: 79
Location: Kuala Lumpur
Tanye kat kawan awak tu...dia ada buat research pasal bidang career yg lain selain safety/HSE? Bukan apa...takut nanti bile die tak dapat apa yg die aim dalam bidang nih....die akan cepat putus asa. Suruh die ushar bidang lain juga....sebelum mengorak langkah dari production technician kepada bidang2 yg baru. Saya bagi contoh...apa yg saya nampak agak demanding sekarang nih, selain SHO. Apa kata die ushar bidang QC. Undergo CSWIP / BGAS punye cert. Bidang nih menarik juga. Boleh pergi jauh. Sampai satu tahap boleh jadi underwater inspector. Bole blajar pasal SAT diving. Gaji pun dasyat. Ataupun...cuba ushar bahagian project management. Jangan la terus aim jadi Project Manager. Try undergo apa2 course yg melibatkan planning seperti penggunaan Primavera....boleh start jadi planner. Mula2 memang jaga planning je...blajar pasal sequence project....then lepas tu try la involvekan diri dalam commercial....supaya boleh belajar pasal budgeting and cost control. Lepas tu...sampai satu tahap....boleh jaga satu complete project.

Tapi...kalau kawan awak tu dah minat HSE...bagus juga. Saya pun turut galakkan...

_________________
Just Care,
Reza.

Image Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Tue Feb 12, 2008 4:59 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 30, 2008 1:05 pm
Posts: 5
tq kpd senior2 yg memberi jawapan dan pandangan... :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Fri Feb 15, 2008 3:53 pm 
Offline

Joined: Sat Nov 17, 2007 9:10 am
Posts: 3
Location: Klang, Selangor
BTW, mungkin tuan Reza overlook satu lagi bidang. Draughtman jugak bidang yang ade potensi untuk diterokai yang pendapatan cukup lumayan jugak. Tapi kena ingatlah, "Great Power Comes With Great Responsibilty".. Pinjam kata-kata Spiderman atau dalam forum ni En. Azhari selalu pakai.. ;)

Walau bagaimanapun, kalau memang dah bulat tekad untuk ceburi bidang safety ni.. Selamat Datang.. :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Career in Safety
PostPosted: Sat Feb 16, 2008 6:31 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 07, 2007 5:21 pm
Posts: 33
Location: Borneo Island
rezahuzainie wrote:
Tanye kat kawan awak tu...dia ada buat research pasal bidang career yg lain selain safety/HSE? Bukan apa...takut nanti bile die tak dapat apa yg die aim dalam bidang nih....die akan cepat putus asa. Suruh die ushar bidang lain juga....sebelum mengorak langkah dari production technician kepada bidang2 yg baru. Saya bagi contoh...apa yg saya nampak agak demanding sekarang nih, selain SHO. Apa kata die ushar bidang QC. Undergo CSWIP / BGAS punye cert. Bidang nih menarik juga. Boleh pergi jauh. Sampai satu tahap boleh jadi underwater inspector. Bole blajar pasal SAT diving. Gaji pun dasyat. Ataupun...cuba ushar bahagian project management. Jangan la terus aim jadi Project Manager. Try undergo apa2 course yg melibatkan planning seperti penggunaan Primavera....boleh start jadi planner. Mula2 memang jaga planning je...blajar pasal sequence project....then lepas tu try la involvekan diri dalam commercial....supaya boleh belajar pasal budgeting and cost control. Lepas tu...sampai satu tahap....boleh jaga satu complete project.

Tapi...kalau kawan awak tu dah minat HSE...bagus juga. Saya pun turut galakkan...



Begitu ler adenya nasihat daripada bakal Project Manager (Insya'Allah)

Quote:
saya ada kawan sbg production technician...dia hanya ada sijil poli dalam automotive engineering dan dah bekerja selama lebih kurang 5 thn...saya nk bertanya beberapa soalan kpd senior2 kat sini...

1. boleh ke dia amik SHO cert?
2. kalo la dia boleh....senang ke dia nk dpt keje sbg safety officer dgn hanya guna sijil poli + SHO cert tu?
3. dan berapa starting gaji utk org yg ada SHO cert tapi tade pengalaman?

TQ
saya ada kawan sbg production technician...dia hanya ada sijil poli dalam automotive engineering dan dah bekerja selama lebih kurang 5 thn...saya nk bertanya beberapa soalan kpd senior2 kat sini...

1. boleh ke dia amik SHO cert?
2. kalo la dia boleh....senang ke dia nk dpt keje sbg safety officer dgn hanya guna sijil poli + SHO cert tu?
3. dan berapa starting gaji utk org yg ada SHO cert tapi tade pengalaman?

TQ


Sila-Sila..
kalau kawan tu dah decide nak join HSE, jangan segan-segan hubungi
Otai irzai atau Otai abuhakimi....
Moga bertambah Puak HSE Practitioner....


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 43 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 8:45 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group